Nagyvilág

Merkel: Törökországban van a megoldás

A német kancellár szerint a külső határoknál vannak az igazi válaszok, és Törökországgal meg kell osztani a terheket, hogy az illegalitást legalitás váltsa fel.

Angela Merkel a ZDF német országos köztelevízióban este sugárzott interjúban hangsúlyozta, hogy a migrációs válság hatékony kezeléséhez elvezető “igazi válaszok” az uniós “külső határokon és Törökországban vannak”.

Biztosítani kell az uniós külső határokat, és az EU-nak meg kell állapodnia a válság terheinek megosztásáról Törökországgal. Ennek részeként menekültkontingesek átvételéről is meg kell egyezni, hogy “az illegalitást legalitás” váltsa fel – mondta Angela Merkel.

Ismét elutasította a befogadható menekültek felső határának megnevezésére irányuló követeléseket. Németország nem tudja egyedül eldönteni, hogy “ki jön, és ki nem jön”, és nem tud “felső határokat egyoldalúan meghatározni” – mondta.

Kitart eddigi politikája mellett. “Nem én vagyok az első kancellár, akinek harcolnia kellett valamiért” – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy ura a helyzetnek, és kizárta annak lehetőségét, hogy bizalmi szavazást kér maga ellen. “Ebben a törvényhozási ciklusban a polgárok rendelkezésére állok” – mondta Angela Merkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik