Nagyvilág

Előzetes vizsgálatot rendeltek el a szerb vezérkari főnök ellen

Előzetes vizsgálatot kezdett a háborús bűnökkel foglalkozó szerbiai ügyészség Ljubisa Dikovic vezérkari főnök és három másik személy ellen, értesült pénteken a Danas című belgrádi napilap.

Az eljárást egy emberi jogokkal foglalkozó civil szervezet kezdeményezte, amely azzal vádolja a szerb vezérkari főnököt, hogy az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején háborús és emberiesség elleni bűnöket követett el a koszovói Rezale faluban, és elrejtette az áldozatok holttestét. Az ügyészség jelenleg az állítások valóságtartalmát vizsgálja.

A civil szervezet adatai szerint 1999. április 5-én a szerb katonaság és rendőrség tagjai kiűzték házaikból a rezalaiakat, és legalább 41 albán civilt gyilkoltak meg, közülük 39-et tömeges kivégzés keretében. Az emberi jogi szervezet információi szerint a dél-szerbiai Raska térségben fekvő Rudnicán lévő tömegsírban megtalálták 27 rezalai áldozat földi maradványait. Az akcióban részt vevő egyik szerb egységet – a dokumentumok szerint – a mostani vezérkari főnök vezette.

Ljubisa Dikovicot ugyanez a civil szervezet már kétszer is megvádolta háborús bűnökkel (először három évvel ezelőtt), 2012-ben az illetékes ügyészség alaptalannak nevezte a vádakat.

A rudnicai egykori kőfejtőben a feltételezések szerint 250 koszovói albánt temettek el 1999 júniusában a koszovói harcokból visszavonuló szerb különleges rendőrség tagjai. A Danasnak a háborús bűnökkel foglalkozó ügyészségen azt mondták, hogy miután azonosították az ott talált áldozatokat, és bebizonyosodott, hogy albán civilekről van szó, ismeretlen személyek ellen kezdődött előzetes vizsgálat. Az ügyészség az Európai Unió rendőri és igazságügyi missziójával (EULEX) együtt több mint 100 tanút hallgatott ki az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik