Nagyvilág

Kilőtték Dzsihád Johnt az amerikaiak Szíriában

Egy amerikai harci drón légi csapást intézett az Iszlám Állam terrorszervezet lefejezős propagandavideóiból ismert “Dzsihád John” ellen Szíriában, közölte helyi idő szerint csütörtök éjjel a Pentagon. A BBC értesülései szerint a terrorista életét vesztette.

Peter Cook, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint  korábban úgy fogalmazott, nem világos, hogy az IÁ “fővárosában”, az észak-szíriai Rakkában, illetve annak környékén végrehajtott légicsapás elérte-e a célját. A terrorista a Pantagonból származó nem hivatalos közlés szerint egy gépkocsiban ült a támadás alatt.

A Pentagon azonban nem sokkal ezelőtt megerősítette a hírt, kilőtték Dzsihád Johnt.

A túszok kivégzéséről készült videókon kötött maszkban látható, késsel fenyegetőző “Dzsihád Joe-t” Mohammed Emwazi kuvaiti születésű brit állampolgárként azonosították nyugati titkosszolgálatok. A férfit volt túszok vérszomjas pszichopataként írták le.

David Cameron brit miniszterelnök ugyanakkor közölte: egyelőre még nem állítható teljes bizonyossággal, hogy Dzsihád John elleni akció sikeres volt, de köszönetet mondott Amerikának a támadásért.

Az IÁ 2014 augusztusa óta mások mellett Steven Sotloff és James Foley amerikai újságíró, Abdul-Rahman Kassig amerikai, valamint David Haines és Alan Henning brit segélymunkás, továbbá Goto Kendzsi japán újságíró lefejezéséről osztott meg videót a világhálón.

(BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik