Nagyvilág

Renzi: Kelet-Európából ne diktáljanak nekünk erkölcsöt

Az olasz kormányfő szerint azok állnak szemben, akiknek az Európai Unió ideát jelent, azokkal, akik leginkább a gazdasági hasznot látják benne.

A kelet-európai országok ne diktáljanak nekünk erkölcsöt – mondta Matteo Renzi olasz kormányfő a Die Welt konzervatív német lapnak adott interjúban.

Arra a kérdésre, hogy tart-e attól, hogy az Európai Unió széteshet a jobboldali demagógok miatt, a miniszterelnök azt mondta: különösen az „új tagállamok” magatartása aggasztja. Renzi azt mondta: ezek az országok sokat köszönhetnek az EU-nak, egyes nyugat-európai országokban pedig pártok és politikusok választásokat és pozíciókat vesztettek el, hogy megvédjék Európa eszményét. Példaként említette, hogy Franciaországban „népszavazás veszett el a lengyel vízvezeték-szerelőktől való félelem miatt”.

A nyugat-európaiak megfizették a keleti bővítés politikai árát, és nincs rendben, hogy most ezek az országok diktálnak erkölcsöt nekünk – mondta az olasz miniszterelnök, hozzátéve, hogy az Európai Uniónak közösen kell megbirkóznia a menekülthelyzet okozta kihívással.

Renzi szerint az ügy nem csak Orbán Viktort érinti, és nem is bal- és jobboldal közötti megosztottságról van szó. Csehországban és Szlovákiában a szocialisták is ugyanazt az álláspontot képviselik, mint a magyar és lengyel kormány – emlékeztetett a miniszterelnök. A megosztottság azok között van, akik Európáról mint ideáról gondolkodnak, és akik leginkább a gazdasági hasznot látják benne.

Az olasz kormányfő szerint nézőpontot kell váltani. Az EU-t eddig csak keleti irányba bővítették, tragikus és történelmi hiba volt kihagyni a balkáni országokat, így Albániának, Montenegrónak és Szerbiának elsőbbséget kell adni – közölte Matteo Renzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik