Nagyvilág

Olasz diplomata lett az ENSZ menekültügyi főbiztosa

Sokan a menekültválság frontvonalában lévő Olaszország iránti gesztusként tekintenek Filippo Grandi kinevezésére.

Olasz diplomata kerül az ENSZ menekültügyi főbiztosságának élére – Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár bejelentette, hogy Filippo Grandit nevezi ki a posztra, ahol a második világháború utáni legsúlyosabb globális menekültválsággal kell megküzdenie.

Grandi a portugál António Guterrest váltja, aki 2005 óta volt ebben a tisztségben és az év végén jár le a megbízatása. A kinevezést az ENSZ Közgyűlésének is jóvá kell hagynia.

A menekültügyi főbiztosi tisztség az egyik legfontosabb poszt a világszervezetben, többen is versenyben voltak érte – Grandin kívül Helle Thorning-Schmidt volt dán miniszterelnök és Achim Steiner, az ENSZ környezetvédelmi programjának brazil-német főigazgatója is. Grandi kinevezését sokan a menekültválság frontvonalában lévő Olaszország iránti gesztusnak tekintik.

Az 58 éves diplomata 1988 óta dolgozik az ENSZ-ben, karrierjét a menekültügyi főbiztosságnál kezdte. Olyan országokban is dolgozott, mint Szudán, Szíria, Törökország és az első öbölháború utáni Irak, rendkívüli műveleteket irányított több afrikai országban, valamint Jemenben és Afganisztánban. 2010 és 2014 között az ENSZ palesztin menekültek megsegítésével foglalkozó hivatalát vezette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik