Nagyvilág

Meghalt az ötödik Beatles

beatles (beatles)
beatles (beatles)

Elhunyt Andy White skót származású stúdiózenész, akit az “ötödik Beatlesként” is emlegetnek, mivel játszott az együttes egy korai lemezén. White 85 éves korában stroke következtében halt meg hétfőn otthonában a New Jersey állambeli Caldwellben – értesült a BBC News a családjától szerdán.

White-ot 1962 szeptemberében hívta fel az EMI lemezcég, hogy doboljon a Beatles Love Me Do kislemeze és annak B-oldalán szereplő P.S. I Love You felvételén. A liverpooli banda új dobosával, Ringo Starr-ral ugyanis nem volt elégedett a lemez producere, George Martin. A felvétel később Ringo dobolásával is megjelent.
White valószínűleg a Please Please Me lemezváltozatán is dobolt. A felvételek miatt emlegetik “ötödik Beatlesként”, éppúgy, mint például Pete Bestet vagy Stuart Sutcliffe-et.

Néhány éve egy New Jersey-i újságnak elmesélte, hogy a hatvanas években gyakran hívták a londoni Abbey Road-i stúdióba. “Kaptam egy telefont az EMI-től, és sosem tudtam, hogy éppen mire kérnek fel” – mondta a The Progress újságírójának.

Az 1930-ban Skóciában született és Glasgowban felnőtt dobos játszik a glasgow-i énekesnő Lulu 1964-ben nagy sikert aratott Shout című feldolgozásán, és Tom Jones 1965-ös It’s Not Unusual című kislemezén is. Turnézott Marlene Dietrich, Burt Bacharach és Rod Stewart társaságában, és játszott a BBC Skót Rádiózenekarában.

White 12 évesen már egy skótdudás zenekarral játszott, 17 évesen profi stúdiózenészként alkalmazták. Húszéves alig múlt, amikor Londonba költözött és beállt a Vic Lewis Zenekarba.

A Beatles együttessel eltöltött háromórás felvételért egyszeri tiszteletdíjat, öt fontot kapott és nem részesült a szerzői jogdíjakból.  “Éreztük, hogy valami más, igazán remek dolog készült, de azt nem sejtettem, milyen különleges lesz” – nyilatkozta 2012-ben a Daily Recordnak. White a nyolcvanas években az Egyesült Államokban telepedett le, miután feleségül vette Thea Ruth színésznőt. Amerikában is közreműködött stúdiófelvételeken, de tanított is dobolást. Tőle vett órákat és tanácsadóként is foglalkoztatta a Maffiózók tévésorozat sztárja, Steven Van Zandt színész, az E Street együttes tagja. A New York Metro Pipe Band, amellyel szintén dolgozott, a Facebook-oldalán azt írta róla, “tökéletes gentleman volt”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik