Külföld
Arriving transit refugees go to the ferry center in order to purchase tickets for passage to Sweden in the seaport of Rostock, Germany, 12 November 2015. Due to the large number of refugees, Sweden has temporarily reintroduced passport control at the border. The sanction will initially be limited to ten days. Photo: BERND WUESTNECK/dpa

Határellenőrzést vezet be, de továbbra is fogad menedékkérőket Svédország

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 11. 12. 16:27

A svéd kormány azokat az európai országokat hibáztatja a nehézségekért, melyek nem veszik ki részüket a menekültválságból.

Csütörtökön határellenőrzést vezetett be Svédország, néhány órával azután, hogy a skandináv állam miniszterelnöke arra kérte a többi tagállamot a máltai menekültügyi tanácskozáson, hogy ők is tegyenek többet a kontinensre érkező menekültek ellátására.

A svéd rendőrség közölte: ellenőrzik az országba tartó vonatokat és kompokat, és mindenkit megállítanak, akiknél nincs érvényes utazási dokumentum. A tisztségviselők ugyanakkor aláhúzták, hogy senkit nem fordítanak vissza, aki menedéket akar kérni Svédországtól, azokat tartják vissza, akik rajtuk keresztül mennének másik országba. A bevándorlási hivatal szóvivője azt mondta: ha eljönnek a határig az emberek és menedékjogot kérnek, akkor feldolgozzák a kérelmet, de ha nem Svédországba tartanak, az rendészeti kérdés.

Korábban a menedékkérők egyszerűen felülhettek a Svédországba tartó vonatokra és kompokra, de a miniszterelnök érvelése szerint ez biztonsági kockázatot jelent, így kontrollálni szeretnék, ki lép be az országba. Stefan Löfven szerint minden európai tagállamnak vállalnia kell a felelősséget, fenntarthatatlan, hogy néhány országra háruljon a teher döntő része. A Guardian példaként említette, hogy a tízmilliós Svédországba az év végéig 170 ezer menedékkérő érkezhet, míg a hatvanmilliós Nagy-Britannia mindössze négyezer szíriai menekült fogadását vállalta.

A menekültválság Svédországban is belső megosztottságot eredményez, a kormány viszont azzal érvel, hogy meg kell őrizni az ország magas szintű humanitárius értékeit, a nehézségeket pedig az okozza, hogy más tagállamok ki akarják húzni magukat a felelősség alól. A bevándorlási hivatal szóvivője szerint az a legnagyobb probléma, hogy az európai országok menekültügyi eljárásai nagymértékben különböznek, a menedékkérők viszont racionális döntést hoznak arról, hogy hová akarnak menni. „Nem tőlünk kell várni a színvonal csökkentését, hanem másoknak kell emelni a sajátjukat” – mondta Fredrik Bengtsson.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.