Nagyvilág

Határellenőrzést vezet be, de továbbra is fogad menedékkérőket Svédország

A svéd kormány azokat az európai országokat hibáztatja a nehézségekért, melyek nem veszik ki részüket a menekültválságból.

Csütörtökön határellenőrzést vezetett be Svédország, néhány órával azután, hogy a skandináv állam miniszterelnöke arra kérte a többi tagállamot a máltai menekültügyi tanácskozáson, hogy ők is tegyenek többet a kontinensre érkező menekültek ellátására.

A svéd rendőrség közölte: ellenőrzik az országba tartó vonatokat és kompokat, és mindenkit megállítanak, akiknél nincs érvényes utazási dokumentum. A tisztségviselők ugyanakkor aláhúzták, hogy senkit nem fordítanak vissza, aki menedéket akar kérni Svédországtól, azokat tartják vissza, akik rajtuk keresztül mennének másik országba. A bevándorlási hivatal szóvivője azt mondta: ha eljönnek a határig az emberek és menedékjogot kérnek, akkor feldolgozzák a kérelmet, de ha nem Svédországba tartanak, az rendészeti kérdés.

Korábban a menedékkérők egyszerűen felülhettek a Svédországba tartó vonatokra és kompokra, de a miniszterelnök érvelése szerint ez biztonsági kockázatot jelent, így kontrollálni szeretnék, ki lép be az országba. Stefan Löfven szerint minden európai tagállamnak vállalnia kell a felelősséget, fenntarthatatlan, hogy néhány országra háruljon a teher döntő része. A Guardian példaként említette, hogy a tízmilliós Svédországba az év végéig 170 ezer menedékkérő érkezhet, míg a hatvanmilliós Nagy-Britannia mindössze négyezer szíriai menekült fogadását vállalta.

A menekültválság Svédországban is belső megosztottságot eredményez, a kormány viszont azzal érvel, hogy meg kell őrizni az ország magas szintű humanitárius értékeit, a nehézségeket pedig az okozza, hogy más tagállamok ki akarják húzni magukat a felelősség alól. A bevándorlási hivatal szóvivője szerint az a legnagyobb probléma, hogy az európai országok menekültügyi eljárásai nagymértékben különböznek, a menedékkérők viszont racionális döntést hoznak arról, hogy hová akarnak menni. „Nem tőlünk kell várni a színvonal csökkentését, hanem másoknak kell emelni a sajátjukat” – mondta Fredrik Bengtsson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik