Nagyvilág

Hága: az ukrajnai tüntetéseken nem történt emberiesség elleni bűncselekmény

Súlyos jogsértéseket és túlzott erőszakot állapítottak meg a biztonsági erők részéről, de nem találtak olyan körülményt, ami miatt ezt széles körűnek és szisztematikusnak lehetne nevezni.

A tavalyi, Viktor Janukovics elnök elkergetéséhez vezető ukrajnai tüntetések során megállapítható, hogy súlyos jogsértések történtek, a biztonsági erők válogatás nélkül és túlzott mértékben alkalmaztak erőszakot, de nem lehet a történteket emberiesség elleni bűncselekménynek nevezni – jelentette ki csütörtökön a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze az előzetes vizsgálati eredmények kapcsán.

A tüntetések két éve, 2013-ban kezdődtek az oroszpárti Janukovics és kormánya ellen, az események fő színhelye a kijevi Majdan tér volt. A helyzet tavaly februárban vált igazán feszültté, a Majdan csatatérré változott, a hatósági fellépések következtében több mint százan vesztették életüket.

Fatou Bensouda azt mondta: a tüntetőkkel szembeni fellépést nyugodtan lehet a civil lakosság ellen intézett támadásnak nevezni, de nem tudtak olyan következtetést levonni, hogy ez széles körű vagy szisztematikus lett volna, noha ezeknek a kitételeknek is meg kell felelnie az emberiesség elleni bűncselekménynek. Ugyanakkor vizsgálódnak a Krím-félszigeten és Kelet-Ukrajnában is, ahol azóta is folyamatos konfliktus áll fenn a Moszkva-barát szeparatisták és az ukrán fegyveres erők között. Vizsgálják a tavaly júliusban lelőtt maláj utasszállító ügyét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik