Nagyvilág
2722484 10/21/2015 October 20, 2015. President Vladimir Putin, right, and President of Syria Bashar al-Assad at a meeting at the Kremlin. Alexei Druzhinin/RIA Novosti

Oroszország Bécsbe várja a szíriai ellenzéket is

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 11. 11. 07:06

Másfél éves reformfolyamattal rendeznék a polgárháborús helyzetet. Aszadot nem tartanák távol, de nem is koordinálhatná a tárgyalásokat.

Másfél éves alkotmányos reformfolyamattal rendezné a szíriai konfliktust Oroszország – derül ki egy, az ENSZ-ben köröztetett dokumentumból. A folyamat végén kerülne sor az elnökválasztásra, de arról nem esett szó, hogy odáig hatalomban maradhatna-e Bassár el-Aszad elnök. Arról viszont igen, hogy bizonyos szíriai ellenzéki csoportoknak részt kellene venniük a bécsi béketárgyalásokon is – írja összefoglalójában a BBC.

Keresik a „terroristákat”

Az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint a jövő szombati találkozóig elsődleges fontosságú, hogy meghatározzák, mely csoportokat tekinthetnek partnernek a tárgyalási folyamatban és melyek azok, amelyek elfogadhatatlanok és terroristának minősülnek. A nyolcpontos orosz javaslat nem zárja ki, hogy a jövőbeli elnökválasztáson Aszad is részt vegyen, noha ellenségei ezt lehetetlennek tartják, ha valóban az a cél, hogy béke legyen a közel-keleti országban.

Azt ugyanakkor kizárják, hogy a jelenlegi szír elnök koordinálja a béketárgyalásokat – erre a feladatra olyan személyt kell megtenni, akit minden oldal elfogad.

A dokumentum felszólítja Staffan de Misturát, az ENSZ különmegbízottját is arra, hogy közvetítsen a szíriai kormány és az ellenzéki csoportok által felállítandó közös delegáció között a 2012 júniusi genfi megállapodás alapján, mely egy átmeneti kormány felállításáról szólt.

Nem arat osztatlan sikert

A következő bécsi találkozóra mintegy húsz ország és nemzetközi szervezet képviselőit várják, a tárgyalások célja, hogy tűzszüneti megállapodást érjenek el a kormányerők és a mérsékelt ellenzéki csoportok között.

Nyugati országok diplomatái a Reutersnek azt mondták: az orosz javaslat nem elfogadható, mert nem mondja ki Aszad távozásának szükségességét, és a feltételezések szerint nemcsak a dzsihádista szervezeteket, hanem azokat is terroristának bélyegeznék, akik az Iszlám Államon kívül mással szemben is harcolnak. Ebbe pedig beletartoznának az arab és nyugati országok által támogatott mérsékelt felkelők is.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A trópusokon békült ki Hosszú Katinka és Shane Tusup

Kommentek

Fotó: Bielik István/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.