Nagyvilág

Lemondott Jobboldali Szektor vezetője

Dmitro Jaros szerint a Majdan-tüntetések alatt létrejött radikális nacionalista szervezet vállalhatatlan irányba indult.

Jaros a Facebookon azzal magyarázta döntését, hogy a kelet-ukrajnai harcokban szerzett sebesülése után hosszú gyógykezelésre szorult. Ez idő alatt megbízta a szervezet irányításával néhány, hozzá közel álló társát. A mozgalom vezetése azonban olyan ideológiai irányba indult el, amellyel ő nem ért egyet.

Vezetőként személyes felelősséggel tartozom mindazért, ami a szervezetben történik, és nem akarom a felelősséget másokra hárítani

– indokolta lemondását Jaros.

A Jobboldali Szektorban egyesek úgy vélik, hogy a szervezet néhány vezetője saját üzleti érdekei és ambíciói miatt szándékosan teremtett olyan helyzetet, amelyben Jarosnak nem maradt más választása, mint a lemondás a vezetői tisztről. A szervezet olyan döntéseket és új “forradalmi stratégiát” fogadott el a múlt vasárnapi értekezletén Jaros jelenléte nélkül, amellyel ez utóbbi nem érthetett egyet. Sajtóértesülések szerint egyebek mellett a szervezet vezetése illegitimnek minősítette a jelenlegi kijevi vezetést Petro Porosenko elnökkel az élen.

Elemzők szerint Jaros volt az a személy, aki a sokféle nézetű és vérmérsékletű tagokat egyesíteni tudta az alulról szerveződött, nem oligarchák vagy politikusok által létrehozott Jobboldali Szektorban.

A szervezet az európai integrációért és a Janukovics-rezsim elleni kijevi Majdan-tüntetéseken jött létre a demonstrálók önvédelmi egységeinek tagjaiból. Főként olyan veteránok alapították, akik korábban harcoltak Afganisztánban, továbbá Csecsenföldön vagy Grúziában az orosz csapatok ellen. Először akkor hallattak magukról, amikor a szervezet magára vállalta a 2014 januárjában kirobbant utcai összecsapásokban való részvételt a rohamrendőrökkel szemben.

A 44 éves Jaros tavaly ősztől független parlamenti képviselő, 2015 áprilisától pedig az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökének tanácsadója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik