Külföld

Az ukrán egyházak elutasítják a melegházasságot

Palkó István
Palkó István

kárpátaljai tudósító. 2015. 11. 11. 14:26

Az Ukrajnában működő keresztény, zsidó és muzulmán egyházak tiltakoznak az ellen, hogy az ország alkotmányában módosítsák a házasság intézményére vonatkozó passzust.

Az Ukrajnai Egyházak Országos Szövetsége veszélyforrást lát az alaptörvény második fejezetének az európai uniós jogharmonizáció jegyében tervezett módosításában. A katolikus egyház támogatását élvező Mozgalom az életért civil szervezet szerint például az ukrán nemzeti tradicionális értékekkel ellentétes az, ha a házasság intézménye nem a férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget jelenti.

Az ukrajnai görögkatolikusok szintén ellenzik a tervezett új megfogalmazást, ami így hangozna: „A házasságra és a családalapításra való jogot a törvény garantálja. A házastársakat egyenrangú jogok illetik meg a házasságban és a családban.” Az Ukrán Görögkatolikus Egyház közleménye szerint egy dolog a nemzetiségen, valláson és egyéb jellegeken alapuló diszkrimináció kizárásának kérdése, s teljesen más a hagyományos családi értékek megóvása.

Az Egyházak Szövetsége levélben kérte az alkotmányozó bizottságot, hogy őrizze meg az alaptörvényben annak a pontos meghatározását, hogy a házasság egy férfi és egy nő között köttetik.

A zömében ortodox vallási eszmékre támaszkodó ukrán társadalom részéről megnyilvánuló általános melegellenesség a minap a törvényhozásban is megnyilvánult. Kiderült, hogy a honatyák többsége akár az uniós vízummentességet is hajlandók feláldozni azért, nehogy bekerüljön a munka törvénykönyvébe a szexuális beállítottságon alapuló diszkrimináció tiltásáról szóló passzus. Márpedig ez a módosítás lényeges részét képezi az EU által támasztott követelményeknek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.