Nagyvilág

Az FBI-t és az UNICEF-et is lehallgatták a németek

A német közszolgálati rádió szerint a Német Szövetségi Hírszerző Szolgálat egy német diplomatát, az UNICEF-et, az FBI-t, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot és a francia külügyminisztert is lehallgatta.

Az RBB rádió meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a német hírszerzés kémkedett Hansjörg Haber után, aki a grúz EU-misszió vezetője volt 2008 és 2011 között, majd diplomáciai szolgálatot teljesített Brüsszelben. Jelenleg pedig EU-nagykövet Törökországban.

A kémkedés azért lehet különösen problémás a németeknek, mert az alkotmányuk kimondja, hogy német állampolgárt nem lehet lehallgatni.

Az RBB birtokában van egy lista, rajta olyan cégekkel, mint a Lockheed Martin és több nemzetközi civil szervezet, akiket szintén lehallgattak. Köztük az UNICEF, de az FBI-t is. Arról pedig már korábban is lehetett hallani, hogy az amerikai és a német hírszerzés szorosan együttműködött, és lehallgatták a francia elnökséget és a francia külügyminisztériumot is, illetve annak vezetőjét, Laurent Fabiust is.

A német hírszerzés egyelőre nem reagált a hírekre, ugyanígy tett a helyettes kormányszóvivő is. Azt azonban megígérte, hogy teljeskörű vizsgálatot folytatnak majd az ügyben.

(Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik