Nagyvilág

Németország: megizmosodtak a radikálisok a menekültválság miatt

Németországban az európai menekültválság miatt tovább gyengült a kormányzó konzervatív CDU/CSU pártszövetség választói támogatottsága, és minden korábbinál nagyobbra nőtt a parlamenten (Bundestag) kívüli, széles körben radikális jobboldali populistának tartott Alternatíva Németországnak (AfD) párt támogatottsága egy kedden ismertetett felmérés szerint.

Az INSA közvélemény-kutató intézet mérése alapján a CDU/CSU támogatottsága 34 százalékos, egy hét alatt másfél százalékponttal gyengült és már 7,5 százalékponttal marad el a legutóbbi, 2013-ban tartott Bundestag-választáson elért 41,5 százalékos eredménytől. Az INSA legutóbb 2012 júniusában, az euróövezeti adósságválság eddigi legnehezebb szakaszában mérte 34 százalékra a CDU/CSU választói támogatottságát.

Merkel még vezet

Továbbra is az Angela Merkel kancellár vezette CDU és a Horst Seehofer bajor miniszterelnöke vezette CSU szövetsége a legnagyobb támogatottságú politikai erő. A második helyen a koalíciós partner szociáldemokrata párt (SPD) áll 24 százalékkal, a Bundestag ellenzéki oldalán a Baloldal 11 százalékon áll, a Zöldeket a választók 10 százalék támogatja.

Az AfD-re is 10 százalék szavazna, ha most vasárnap lennének a Bundestag-választások. Az AfD így beérte a Bundestag legkisebb frakcióját adó Zöldeket és csak 1 százalékponttal marad el a Baloldal mögött. Az INSA 2013 tavasza óta vizsgálja az AfD szavazóbázisának nagyságát, és most először mutatott ki kétszámjegyű támogatottságot. Az 5 százalékos bejutási küszöböt az FDP is átlépné, a Bundestagból 2013-ban kiesett liberális párt 6 százalékon áll, ami bő kétéves csúcs az INSA felméréseinek történetében. Az intézet vezetője, Hermann Binkert a felmérést bemutató újságnak, a Bildnek azt mondta, hogy a közhangulat alaposan átalakul “a menekültválság miatt, és a konzervatív uniópártok gyengeségéből az AfD és az FDP profitál”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik