Nagyvilág

Még az idén elkezdődhetnek a tárgyalások Szerbia uniós csatlakozásáról

Még idén megnyithatják az Európai Unió és Szerbia közötti csatlakozási tárgyalások első fejezetét – jelentette be kedden Brüsszelben az unió bővítési biztosa a tagjelölt nyugat-balkáni országról szóló éves jelentés ismertetésekor.

Az Európai Parlamentben Johannes Hahn által bemutatott dokumentum szerint Belgrád számos előrelépést tett az igazságügy reformja terén, így egyebek között javult a jogi környezet a korrupció legyőzéséhez és a szervezett bűnözés elleni harchoz. Az Európai Bizottság jelentése ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a széles körben elterjedt korrupció továbbra is a gazdasági fejlődés egyik kerékkötője Szerbiában.

A dokumentum arra is felhívta a figyelmet, hogy Belgrádnak további lépéseket kell tennie a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, köztük a romák, valamint a leszbikusok, melegek, bi-, transz- és interszexuálisok jogainak védelme érdekében.

Szerbiának ezenkívül dolgoznia kell a véleménynyilvánítás teljes szabadságának biztosításán, valamint átláthatóvá kell tennie a sajtóorgánumok tulajdonosi szerkezetét és finanszírozását.

Johannes Hahn az Európai Parlamentben méltatta Szerbiának a jelenlegi menekültválságban tanúsított szerepét. Bár Belgrádot is súlyosan érintette a menekültek előre nem látott tömege, az ország “viszonylag jól” kezelte a helyzetet – hangsúlyozta az uniós biztos. “Az ország jelentős erőfeszítéseket vállalt annak biztosítása érdekében, hogy a menekülteknek védelmet és humanitárius segítséget nyújtson uniós és nemzetközi támogatással” – mutatott rá jelentésében az Európai Bizottság.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény kedden hat, EU-tagságra pályázó országról – Albániáról, Bosznia-Hercegovináról, Koszovóról, Macedóniáról, Montenegróról és Törökországról – tette közzé éves jelentését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik