Nagyvilág

Kiszélesítik a sztrájkot a Lufthansa légiutas-kísérői

Szerdától teljes körű sztrájkba kezdenek a Lufthansa légiutas-kísérői és péntek estig Frankfurtban, Münchenben és Düsseldorfban a német légitársaság összes közép- és hosszú távú járatának indítását megakadályozzák, jelentette be kedden az Ufo szakmai szakszervezet.

Az akció válaszlépés arra, hogy a Lufthansa kedden keresetet nyújtott be a düsseldorfi és a darmstadti munkaügyi bíróságon, kérve, hogy minősítsék törvénytelennek a munkabeszüntetést.

Nicoley Baublies, az Ufo vezetője már a sztrájk megkezdése előtt közölte, hogy a sztrájk “intenzitása” attól is függ majd, hogy tesz-e a vállalatvezetés jogi lépéseket vagy hajt-e végre “provokációkat”.

Baublies a munkabeszüntetés kiszélesítésének bejelentésével egy időben azonban azt is közölte, hogy a szakszervezet “akár perceken belül” befejezi a sztrájkot, ha a Lufthansa vezetése nyilvánosan bejelenti, hogy feltétel nélkül hajlandó békéltető-közvetítő közreműködését elfogadni. Carsten Spohr, a német légitársaság vezérigazgatója egyelőre csak azt helyezte kilátásba, hogy kész egy csúcsszintű találkozóra, ha az Ufo beszünteti a sztrájkot.

Az Ufo pénteken hirdetett meg egyhetes munkabeszüntetést. A sztrájk eddig széles körű volt ugyan, de nem terjedt ki a Lufthansának a három legnagyobb német repülőtérről induló összes járatára.

A vita a korai nyugdíjba menetel és az öregségi nyugdíj feltételeiről folyik. A Lufthansa állítólag a már alkalmazásában álló dolgozók esetében kész elfogadni a szakszervezet anyagi követeléseit, az újonnan belépőknek azonban csak alacsonyabb, a vezető frankfurti tőzsdeindex a DAX kosarában szereplő cégekéhez hasonló – alacsonyabb nyugdíjat jelentő – feltételeket hajlandó biztosítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik