Nagyvilág

Horvátország béna kacsaként reagál a szlovén határzárra

Az ügyvivő kormányfő szerint az állam megvédi érdekeit a szlovén "műszaki akadály" kiépítése után is – jelenleg nincs olyan szerv, amely felhatalmazhatná a kabinetet arra, hogy lezárja az ország határait.

Zoran Milanovic ügyvivő horvát kormányfő kedden telefonon beszélt Miro Cerar szlovén miniszterelnökkel, aki tájékoztatta őt a szlovén határozatról. A két kormányfő megegyezett abban, hogy a bevándorlók fogadását és továbbszállítását illetően folytatják a két ország között az együttműködést.

Horvátországban vasárnap parlamenti választásokat tartottak. Zágrábban még mindig ügyvezető kormány van, amely a folyó ügyeket viszi tovább, és korlátozottak a jogkörei.

Az országban jelenleg nincs olyan szerv, amely felhatalmazhatná a kabinetet arra, hogy lezárja az ország határait. Az új összetételű parlament csak azután ül össze, hogy a horvát választási bizottság közzéteszi a hivatalos választási eredményeket. Erre csak a jövő héten kerül sor, ugyanis hét szavazókörzetben meg kell ismételni a voksolást.

A migrációs válság a parlamenti választás eredményére már nincs hatással, a koalíciós tárgyalásokat azonban még befolyásolhatja.

335 ezren érkeztek

A jobbközép ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és Kolinda Grabar-Kitarovic jobboldali államfő a határok lezárása mellett érvelt, míg az eddig kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) a nyitott kapuk politikáját követte. A Hídról – amely a választások után a harmadik legtöbb parlamenti mandátummal rendelkező párttá lépett elő Horvátországban, és amely nélkül most egyik vezető párt sem tud kormány alakítani-, a kampány során nem derült ki világosan, milyen álláspontot képvisel.

A magyar-szerb zöldhatár szeptember közepi lezárása óta Horvátországban több mint 335 ezer menedékkérőt regisztráltak, nagy többségük illegálisan lépte át a szerb-horvát határt. A horvát hatóságok a múlt hét közepétől már vonattal szállítják a bevándorlókat a szerb határról Szlovéniába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik