Nagyvilág

Cameron előállt Nagy-Britannia feltételeivel, lesz mit változtatnia az EU-nak

david-cameron(1)(960x640).jpg (david cameron)
david-cameron(1)(960x640).jpg (david cameron)

David Cameron brit miniszterelnök kedden a Királyi Külügyi Intézet – londoni székháza után közkeletű nevén a Chatham House – hallgatósága előtt részletezte azokat a reformokat, amelyeket a brit kormány szerint az Európai Uniónak végre kellene hajtania ahhoz, hogy Nagy-Britannia a jövőben is az EU tagja maradhasson.

Ki kell mondani: az EU és az euróövezet nem ugyanaz

Először az euróövezeti és a valutaunión kívüli EU-tagállamok viszonyára tért ki. Kifejtette: London szerint semmi nem indokolja, hogy az euróövezet és az európai egységes piac földrajzi határai egybeessenek. Cameron szerint törvényerejű határozatban ki kell mondani, hogy az Európai Unióban “egynél több” fizetőeszköz létezik, és azt is, hogy egyetlen EU-tagállamot sem érhet diszkrimináció annak alapján, hogy milyen pénzt használ.

Korlátozott munkaerő-áramlás

Cameron kijelentette: Nagy-Britannia mindig is nyitott kereskedőnemzet volt, és ezen nem is akar változtatni, azonban az igazságos bevándorlási mechanizmus helyreállításához – különösen a Nagy-Britanniába irányuló nagyon magas EU-migráció csökkentéséhez – ki kell küszöbölni “a múlt hibáit”. Ennek első lépése egy olyan szabályozás, amely kimondja, hogy az EU-hoz ezután csatlakozó országokra mindaddig nem vonatkozik a szabad munkaerő-áramlás alapelve, amíg gazdasági fejlettségük nem kerül sokkal közelebb a jelenlegi uniós tagországokéhoz.

Cikkünket frissítjük.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik