Nagyvilág

A diákok szerint keveset tettek a diszkrimináció ellen, lemondott az egyetem vezetősége

A diákok nyomására lemondott az egyesült államokbeli Missouri Egyetem (University of Missouri) elnöke és kancellárja, mivel a hallgatók azt vetették a columbiai oktatási intézmény vezetőségének a szemére, hogy túl keveset tesznek a fekete bőrűek diszkriminációja ellen az egyetem falain belül, és még a nyíltan rasszista sértegetéseket is eltűrik.

Tim Wolfe egyetemi elnök távozását a diákok heteken át tartó tüntetéssel kényszerítették ki, a minap az egyik fekete hallgató és aktivista, Jonathan Butler éhségsztrájkba is belekezdett.

Wolfe döntésében meghatározó szerepe volt az egyetemi amerikaifutball-csapat fenyegetőzésének, miszerint addig nem lépnek újra pályára, amíg Butler nem fejezi be az éhségsztrájkot. Az egyetemnek 1 millió dollárjába (292 millió forintba) került volna egy közelgő meccs lemondása.

Wolfe a távozását bejelentő hétfői nyilatkozatában vállalta a “teljes felelősséget a mulasztásért” és felszólította az egyetem tagjait arra, hogy hallgassák meg mások problémáit. Mint mondta, fel kellene hagyni egymás kölcsönös megfélemlítésével. “Használjátok fel a lemondásomat a gyógyuláshoz, és kezdjetek el újra egymással beszélgetni” – fogalmazott.

Néhány órával Wolfe lemondása után R. Bowen Loftin, az egyetem kancellárja is távozott hivatalából.

(CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik