Nagyvilág

Soros: Orbán Viktor direkt ellenzéke vagyunk

soros györgy (soros györgy, )
soros györgy (soros györgy, )

Európában pánik van, ami hatással van a menedékkérőkre, a lakosságra és a politikai elitre is, mondta Soros György a Wall Street Journal szerint. Az üzletember Isztambulban beszélt, ahol az Open Society Institute-ot látogatta meg, és török politikusokkal is tárgyalt. Soros túlélte a holokausztot, Magyarországról menekült külföldre. Nyílt támogatója a nyitott Európának és a menekültek befogadásának.

Szerinte Európának és Törökországnak együtt kellene működnie, mert a menekültek nagy része innen érkezik az unióba. Ennek az lenne a hozadéka, hogy a menekültek nem lerohannák Európát, hanem ott várakoznának, ahol kezelni is tudják őket. Így olcsóbb és hatékonyabb is lenne. Törökországot viszont ezért kompenzálni kellene, Libanonnal és Jordániával együtt. Soros szerint egy ideális rendszerben egy menekült évi ellátása ötezer euró lenne.

Persze Törökország ettől még nem úszhatja meg azokat a bűnöket, amiket az emberi jogok terén vétenek. Soros szerint a szorosabb európai együttműködés sokat segítene ezeket közelebbről vizsgálni.

Soros a vádakra, hogy az ő ellentmondásos szerepe nem ássa-e alá azt a munkát, amit a menekültekkel végeznek azt mondta, hogy tudja, sokan nem támogatják, de ettől még kiállnak az elveik mellett. Főleg Magyarországon, ahol Orbán Viktor kormányának direkt ellenzékeként működnek. Orbán pedig folyamatosan támadja az ő nézeteit.  Szerinte nem igazak a vádak sem, hogy ő támogatta volna a 2013-as tüntetéseket a kormány ellen.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik