Nagyvilág

Schobert Norbi tréningjén vehetett részt egy francia gleccser

Schobert Norbi és Lara (Array)
Schobert Norbi és Lara (Array)

Több mint három métert vékonyodott egy év alatt a legnagyobb francia gleccser, a Mont Blanc-on elterülő Mer de Glace, vagyis a Jégtenger – közölte hétfőn a Grenoble-i Gleccserkutató Laboratórium (LGGE).

A hatalmas, 32 négyzetkilométeres jégfolyam 2014 és 2015 októbere között átlagosan 3,61 métert veszített a vastagságából, ez a korábbi évek olvadásának háromszorosa – áll a laboratórium közleményében. A globális felmelegedés miatt a gleccser 30 éve évente átlagosan nagyjából egy méter jeget veszít. Csak 1995-ben és 2001-ben nőtt a folyam néhány centiméterrel.

A jelenlegi olvadás a 2003-as és a 2009-es évivel vethető össze, ezekben az években veszített a jégtenger egy-egy méternél is többet vastagságából. A gleccser idei visszahúzódásának mértéke elsősorban a szokatlanul forró nyár számlájára írható, de az is hozzájárult, hogy október és május között kevés hó hullott – magyarázta Christian Vincent kutató, az LGGE mérnöke.

A Francia-Alpok többi gleccserénél is jelentős olvadást figyeltek meg. Vincent szerint a 3500 méternél alacsonyabban elterülő gleccserek 2100-ig eltűnhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik