Külföld
Map of European Union

Luxemburgi külügyminiszter: Az Európai Unió ijesztően gyorsan széteshet

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 09. 12:39

Az Európai Unió felbomlásának veszélyével fenyeget a menekültválság, főleg ha annak közös megoldása elé akadályt gördít a “téves nacionalizmus” – vélekedett hétfőn az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg külügyminisztere.

 Az Európai Unió széteshet, és ez ijesztően gyorsan végbemehet, ha kívül-belül az elzárkózás lesz a szabály a szolidaritás helyett

– hangsúlyozta Jean Asselborn a dpa német hírügynökségnek Luxembourgban adott nyilatkozatában. A külügyminiszter a belső határellenőrzés megszüntetéséről a luxemburgi Schengenben 1985-ban megkötött egyezményt – amelynek jelenleg 26 uniós állam tagja – is veszélyeztetve látja.

“Talán még van néhány hónapnyi időnk”

– jegyezte meg Asselborn, aki emlékeztetett:  Németország és a legtöbb uniós ország “felfogta”, hogy a genfi menekültügyi egyezmény van érvényben. Az EU-ban azonban van néhány olyan ország is, amely az unió értékeit – amelyek nem csak anyagi értékek – valójában nem helyesen tették magukévá.

Még mindig az emberi értékek kultúrája az a kapocs, amely minket összefog

– szögezte le, és arra figyelmeztetett, hogy a téves nacionalizmus egy valódi háborúhoz vezethet. Asselborn szerint vannak olyan politikusok és pártok, amelyek a bevándorlás témáját tudatosan felhasználják a félelemkeltésre. Úgy látja, ellensúlyozni kell ezt a fajta félrevezetést, és erősíteni kell a bizalmat annak érdekében, hogy az unió értékei ne legyenek sutba dobva. Mint megjegyezte, nem tudja, mi történne a Balkánon, ha Németország vagy Svédország bezárná a kapuit.

Ha nem találunk európai megoldást a migránsválságra, ha egyre több ország gondolja úgy, hogy csak nemzeti szinten tudja kezelni ezt az ügyet, akkor Schengennek vége

– figyelmeztetett a tárcavezető. Ha Schengen megbukik, akkor azzal az Európai Unió legnagyobb vívmányának fellegzett be, aminek jelentős következményei lesznek az uniós polgárok mindennapjaira – mondta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy a határellenőrzés visszaállítása mindent érinteni fog.
 

 

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.