Nagyvilág

Illegális átverés terjed a Facebookon

Ajándékok a titkos nővéreknek! Aha. Persze.

„Bárhol is élsz, csatlakozhatsz! Hat (vagy több) hölgyre lenne szükségem, aki részt venne a titkos nővér ajándékcserében! Mindössze annyit kell tenned, hogy veszel egy legalább 10 dollár értékű ajándékot, elküldöd egy titkos nővérnek, és 36 ajándékot kapsz cserébe” – ilyen szövegű üzenet terjed (angol nyelven) a Facebookon.

A bejegyzések végén még az is szerepel, hogy aki részt venne a kezdeményezésben, jelezze kommentben, és elküldik neki a szükséges információt.

Ahogy a BuzzFeed írja, az október vége óta terjedő szövegnek sokan bedőltek, és elkezdtek ajándékokat küldeni, kaptak is 1-2 meglepit cserébe. Harminchatot persze senki sem kapott: a közepesen visszautasíthatatlan ajánlattal ugyanis több gond is van.

Az egyik, hogy ez egy lánclevél / hoax, amely már az ősrégi, email előtti időszakban is terjedt (különféle formákban), és már akkor is kamu volt. A másik probléma, hogy az amerikai posta szerint pénzt vagy értéktárgyat kérni, beígért ellentételezés fejében – sajnos illegális cselekedet.

A javaslatunk: amennyiben magyar nyelvű verzió is felbukkan, ne küldjön senki nyakra-főre ajándékokat. Pénzt meg aztán végképp ne.

via GIPHY

Ajánlott videó

Olvasói sztorik