Nagyvilág

Amerikai kiképzőket ölt a jordán rendőr

Agyonlőtt egy jordán rendőr két amerikai kiképzőtisztet és egy dél-afrikai civilt hétfőn a biztonsági erők kiképzésére szolgáló intézményben, Ammánban. Két további amerikai és négy jordán pedig megsebesült – közölte Mohammed Momani kormányszóvivő a Petra jordániai hírügynökséggel.

Jordániában több száz amerikai kiképző dolgozik az ország védelmének erősítését célzó program keretében. A súlyos incidens a főváros keleti részén lévő létesítményben történt, ahol iraki és palesztin biztonságiakat képeznek ki. A sebesültek egyike a kormányszóvivő szerint kritikus állapotban van – írja az MTI.

A Telegraph azt írja, a merénylőt agyonlőtték a kollégái, szemben az első hírekkel, amik szerint öngyilkos lett. A támadás a brit lap szerint az al-Kaida épp tíz éve történt ammáni merényletének évfordulóján történt. A luxushoteleknél anno emberek tucatjai haltak meg, a szervezést az Iraki al-Kaida vezetője, Abu Muszab al-Zarkavi vállalta magára, akinek levadászásában ezért a jordán kormány is segített.

Jordániában a 2003-as amerikai Irak elleni invázió óta képeznek ki iraki katonákat, mostanság specifikusan az Iszlám Állam elleni harcra. A királyságot eddig alapvetően megkímélte az Iszlám Állam, bár amikor egy elfogott pilótájukat elevenen elégették, az eléggé megrázta a közeli-keleti államot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik