Nagyvilág

Lelőtt maláj gép: szavaznak az emlékműről

A holland áldozatok hozzátartozói dönthetnek a helyszínről.

Szavazás kezdődött Hollandiában arról, hogy hol állítsák fel az országban a Kelet-Ukrajna felett lelőtt malajziai repülőgép hazai áldozatainak emlékművét – jelentette be az emlékmű kivitelezésével megbízott alapítvány. Az áldozatok családtagjai szavazhatnak.

A szavazóurnák megnyitása előtt az alapítvány három emlékműváltozatot hozott nyilvánosságra, amelyből választhatnak a hozzátartozók. A voksolás november 15-ig tart, az eredményét pedig decemberben jelentik be.

Az első változat szerint az emlékművet alkotó tíz elemet Hágában helyezik el: az egyik a Békepalota mögött, a többi pedig a tragédiában érintett kilenc ország nagykövetségének területén lesz. A második szerint Eindhovenben építenének egy emlékművet, mert az áldozatok maradványait szállító repülőgépeket ebben a városban fogadták. A harmadik szerint fákat ültetnének minden egyes áldozatnak egy parkban, a Schiphol repülőtér közelében, mert az MH-17-es gép utasai ott szálltak fel, és alkottak sorsközösséget.

A malajziai légitársaság 2014. július 17-én Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata 298 emberrel a fedélzetén az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területen zuhant le, miután feltehetően egy föld-levegő légvédelmi rakétával eltalálták. Az utasok kétharmada holland volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik