Nagyvilág

25 éve ma először szavazhatnak szabadon Mianmarban

mianmar-arviz(960x640).jpg (Array)
mianmar-arviz(960x640).jpg (Array)

Mianmarban megkezdődött a 25 éve első szabad parlamenti választás, a vasárnapi voksolás legnagyobb esélyese a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji vezette ellenzéki Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD).

A 70 éves politikus pártja 1990 óta most először indul a parlamenti választásokon. 2012-ben egy időközi választáson már részt vett, és 45 mandátumból 43-at elnyert. A tömörülés 25 évvel ezelőtt a mandátumok 80 százalékát szerezte meg, de a hatalmon lévő hadsereg nem vette figyelembe az eredményt, s továbbra is az ország élén maradt. A katonai vezetés legközelebb csak 2010-ben rendezett választást, ám ezen az NLD nem vett részt.

Szú Kji, aki csaknem 15 éven át házi őrizetben volt, arra számít, hogy a vasárnapi választáson pártja ismét elsöprő győzelmet arat. Előrejelzések a választások lehetséges kimeneteléről nincsenek, a mintegy 56 millió lakosú délkelet-ázsiai országban ugyanis nem végeznek közvélemény-kutatásokat.

tA választásokon 90 párt több mint hatezer jelöltjére mintegy 35 millióan adhatják le voksukat, a folyamat tisztaságára 9400 helyi és több mint ezer külföldi megfigyelő ügyel, köztük az Európai Unió küldöttei. Mianmarban törvény garantálja, hogy a hadsereg birtokolja a parlamenti helyek 25 százalékát, ezt nem számítva a törvényhozás felsőházába 168, az alsóházba pedig 330 képviselőt választanak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik