Nagyvilág

Legyőzte az ebolát az afrikai állam

ebola (ebola)
ebola (ebola)
Libéria után Sierra Leonében is fellélegeztek, nincs többé ebola. Spontán örömünnep tört ki a bejelentésre, de sokan még mindig hitetlenkednek.

Hivatalosan is ebolamentessé nyilvánította Sierra Leonét az Egészségügyi Világszervezet, a WHO – írja a BBC. A fővárosban, Freetownban ezrek özönlöttek az utcákra, hogy megünnepeljék a rémálom végét. Az jelentette hivatalosan is a lecsengést, hogy 42 napja nem fordult elő ebolás eset.

Sierra Leonében négyezren haltak bele a vérzéses-lázas vírusba az utóbbi 18 hónapban. Volt hát mit ünnepelni, bár sokan inkább gyertyát gyújtottak az elhunytakért egy 600 éves, a freetowni központban álló fa tövében. Oliver Johnson, egy nyugati orvos, aki az országban dolgozott, elmondta, sokan még mindig nem hiszik el, hogy vége a pusztító betegségnek.

Ernest Bai Koroma elnök is beszédet fog mondani, ő korábban a WHO-t támogatta, szerinte miattuk nem tudtak időben szükségállapotot bevezetni. A szomszédos Libériát 4800 halott után szeptemberben nyilvánították vírusmentessé, de Guineában elvétve még mindig előfordulnak esetek. Sierra Leone ezért szigorú határellenőrzést vezetett be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik