Nagyvilág

Egyiptomban volt a katasztrófa, mégse osztanak meg vele értesüléseket

Sértetten reagált az egyiptomi külügyminiszter arra, hogy a nyugatiak mindenféle értesülésre hivatkozva állítják, terrortámadás miatt zuhant le az orosz gép.

Nem osztották meg Egyiptommal azokat a hírszerzői értesüléseket, amik arra utalnának, hogy az egy hete történt légi katasztrófát terrortámadás okozta volna – mondta szombaton Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel közös kairói sajtótájékoztatóján.

Hallottunk ilyen információkról, de az egyiptomi biztonsági szolgálatokkal nem osztották meg ezeket, ami komoly kérdéseket vet fel, hiszen mi vagyunk az üggyel legszorosabb kapcsolatban álló fél.

Hozzátette Sukri, “abból indultunk ki, hogy értesítenek minket a rendelkezésükre álló műszaki részletekről, ahelyett, hogy a sajtóban jelentetik meg őket”. Szerinte a szerencsétlenség körülményeire vonatkozó vizsgálatok mindeddig nem vetettek fényt a Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó gép tragédiáját kiváltó okra.

A Nyugat mindent tud

Több nyugati kormány is azt valószínűsítette biztonsági értesülésekre hivatkozva, hogy merénylet okozta a tragédiát, amiben 224 ember vesztette életét. Számos ország ezért felfüggesztette a Sarm-es-Sejkbe irányuló légi forgalmát, ami kényesen érinti az idegenforgalomtól jelentősen függő egyiptomi gazdaságot.

Egyiptom megérti a szerencsétlenség miatti aggodalmakat – mondta Sukri, aki szerint Kairó szorosan együttműködik az érintett országokkal a háttér felderítésében. A nyilvánosságot biztosította, hogy országa mindent megtesz a szóban forgó országok megnyugtatásáért. “Egyiptom biztonságos ország” – jelentette ki.

A terrorveszéllyel kapcsolatban Sukri megjegyezte: mindig is arra ösztönöztük szövetségeseinket, hogy lépjenek fel nagyobb határozottsággal a szélsőségesekkel szemben. Arra emlékeztetett, hogy országa egyike a dzsihadistákkal szembeni harc frontvonalán lévő országoknak – írja az MTI.

A britek készek az evakuálásra

11 üres brit repülő várakozik Cipruson, amikkel vélhetően a Sarm-es-Sejkben rekedt brit turistákat tervezik hazaszállítani – közölték a ciprusi légi közlekedési hatóságok. A brit kormány szerdán átmenetileg leállította a légi forgalmat Sarm-es-Sejk felé.

Pénteken ugyan megindult a Sarm-es-Sejkben rekedt mintegy 20 ezer brit turista hazaszállítása, de a művelet káoszba fulladt, miután az egyiptomi hatóságok korlátozták a felszálló gépek számát, és a tervezett 29 helyett csak 8 járat indult. Azzal indokolták mindezt, hogy a brit légitársaságok – poggyászba rejtett pokolgépektől tartva – megtagadták az utasok csomagjainak hazaszállítását, az üdülőközpont repülőterének termei viszont nem adnak lehetőséget 120 tonnánál több visszamaradt csomag tárolására.

Fura hangok

Az egyiptomi fegyveres erők ezenközben átvették a kiutazó turisták regisztrációját a Vörös-tenger parti Sarm-es-Sejk repülőterén. Becslések szerint 80 ezer orosz turista tartózkodik az észak-afrikai országban, közülük legtöbben a Vörös-tenger parti Sarm-as-Sejkben és Hurgadában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken elrendelte az Egyiptomba tartó összes orosz légi járat felfüggesztését, és utasította a kormányt, hogy dolgozza ki az ott tartózkodó oroszok hazahozatalát. Úgy tűnik, hogy mostantól Moszkva is úgy látja: a merényletet sejtető elméletek több hitelt érdemelnek.

A vizsgálatot vezető nemzetközi szakértői csoport vezetője, Ajman en-Nahíb egy szombat esti sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a pilótafülke hangrögzítő berendezésén (Cockpit Voice Recorder, CVR) az utolsó pillanatban egy hang hallatszik. További részleteket nem mondott, mert speciális laborokban elvégzett elemzésre van szükség a hang forrásának meghatározásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik