Nagyvilág

Brit nyaralók ragadhatnak Sharm-es-Sejkben, az oroszok nem repülnek Egyiptomba

Nem tudja hazahozni az Egyiptomban ragadt brit nyaralókat az easyJet – írja a BBC. David Cameron csütörtökön jelentette be: a brit kormány a rendelkezésre álló hírszerzési információk alapján úgy döntött, hogy leállítják a Sharm-es-Sejkbe közlekedő légijáratokat. Csütörtökön a brit légitársaságoknak engedélyezték, hogy az utasok visszaszállítása érdekében Sharm-es-Sejkbe repüljenek. Ekkor még úgy volt, hogy az easyJet pénteken a menetrenden felül hat járatot indít a nyaralóvárosba.

Az easyJet mai közlése szerint az egyiptomi hatóságok nem engedélyezik, hogy gépeik a repülőtéren landoljanak. Két gépük – egy Lutonba, illetve egy Gatwick-be közlekedő – elindulhat, azonban a többi, nyaralókat összegyűjtő és hazaszállító gép nem tud elindulni Egyiptomból.

A Monarch, Thomson, Thomas Cook és  British Airways légitársaságok  járatait szintén törölték. A nyaralóvárosból Szentpétervárra tartó utasszállító szombaton, nem sokkal felszállás után zuhant le.

Sarm-es-Sejk, 2015. november 6. Brit turisták várakoznak az egyiptomi Sarm-es-Sejk repülõterén 2015. november 6-án. A brit kormány megkezdi az üdülõhelyen tartózkodó mintegy húszezer brit állampolgár hazaszállítását azt követõen, hogy a Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) orosz légitársaság Sarm-es-Sejkbõl Szentpétervárra tartó repülõgépe 217 utassal és hétfõnyi személyzettel a fedélzetén október 31-én lezuhant az egyiptomi Sínai-félszigeten fekvõ Haszana közelében. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. (MTI/EPA/Háled el-Fíki)
Fotó: MTI/EPA/Háled el-Fíki

Égnek a vonalak

Mióta kiderült, hogy az easyJet több géppel kimenekíti az Egyiptomban rekedt utasokat,  égnek a légitársaság forródrótjai. Az egyik érdeklődő arról panaszkodott a Tvitteren, hogy 18 fontot, közel tízezer forintot kellett fizetnie a telefontársaságának, csak azért, mert információt akart kérni az easyJettől – írja a Daily Mail. 

A légitársaság szóvivője elmondta, sajnálják, hogy sokaknak kellemetlenséget okoz, hogy nem tudnak egyből az ügyfélszolgálatossal beszélni, telt házzal dolgoznak, de rengetegen ostromolják őket.

Az oroszok is felfüggesztik a repülést

A BBC szerint Oroszország minden repülést felfüggesztene Egyiptomba, amíg nem tisztázódik, hogy mi okozta a Sharm-es-Sejkből induló utasszállítójuk katasztrófáját – jelentette be az orosz Szövetségi Biztonsági Hivatal vezetője,  Aleksandr Bortnikov. Az AP amerikai hírügynökség szerint az intézkedésre tett javaslatot Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken délután jóvá is hagyta.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik