Nagyvilág

Csúszik az Ufo-sztrájk

A munkabeszüntetés a korábban tervezett dél helyett csak délután 2 órakor kezdődik.

A Lufthansa légiutas-kísérői először a frankfurti és a düsseldorfi repülőtéren lépnek sztrájkba péntek délután. Az Ufo szakszervezet tudatta, a munkabeszüntetés a korábban tervezett dél helyett csak délután 2-kor kezdődik. A sztrájkot vasárnapig nem terjesztik ki Münchenre, tekintettel vannak arra, hogy Bajorországban az őszi szabadságok most fejeződnek be. További részleteket a nap folyamán tesznek közzé. A sztrájkot egy hetesre tervezik és a Ufo szerint csak akkor hagyják abba, ha “sziklaszilárd” ajánlatot kapnak a Lufthansa vezetésétől.

Mint korábban megírtuk, Nicoley Baublies, az ágazati dolgozókat összefogó Ufo vezetője korábban világossá tette: napról-napra rugalmasan szervezik meg a munkabeszüntetést, hogy ne adjanak lehetőséget a német légitársaság vezetésének az ellenintézkedésekre. A sztrájk intenzitása attól is függ, hogy tesz-e a vállalatvezetés jogi lépéseket vagy hajt-e végre “provokációkat” – hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.

Minden utasnak arra kell felkészülnie, hogy járata kimarad.

A sztrájk csak a Lufthansa anyavállalatot érinti, a konszernhez tartozó leánycégek (Germanwings, Eurowings, Austrian Airlines, Swiss) zavartalanul működnek.

A vita a korai nyugdíjázásról és az öregségi nyugdíjról folyik. A Lufthansa állítólag a már alkalmazásában állóknál  elfogadná a szakszervezet követeléseit, de az újonnan belépőknek – a frankfurti tőzsdeindex kosarában szereplő cégekhez hasonlóan – csak alacsonyabb nyugdíjat adna.  A Lufthansa működését sorozatos munkaügyi viták terhelik.

A légiutas-kísérők utoljára 2012-ben sztrájkoltak, de a pilóták 2014 áprilisa óta már 13 alkalommal szüntették be a munkát. A földi személyzet két figyelmeztető sztrájkja 2013-ban jórészt megbénította a társaságot. Az első háromnegyed évet 24,3 milliárd euró bevétel mellett 1,7 milliárd euró nyereséggel zárta a Lufthansa-csoport, de a konszernnek egyre nagyobb versenyt támasztanak a diszkont légitársaságok és az öböl menti országok légitársaságai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik