Nagyvilág

Grúzia volt elnöke most megyét igazgat Ukrajnában

Szaakasvili a legnépszerűbb politikus, aláírásgyűjtéssel próbálják rávenni, hogy induljon a miniszterelnökségért.

Akár Ukrajna miniszterelnökségét is elvállalná Miheil Szaakasvili, aki korábban Grúzia államfője volt, idén viszont ukrán állampolgár lett és Odessza régió kormányzójává is kinevezték. Szaakasvili a Politiconak adott interjút, melyben arról beszélt, hogy egy erős és stabil Ukrajna lehet képes megakadályozni Oroszország terjeszkedését. A politikusnak vannak tapasztalatai Oroszországgal: 2008-ban ő vezette Grúziát az orosz-grúz háború idején. Szerinte ha Putyint most nem foglalná le Ukrajna, már rég nekiment volna a balti államoknak és Grúziának.

A felmérések szerint Szaakasvili most Ukrajna legnépszerűbb politikusa. Még aláírásgyűjtés is indult azért, hogy szálljon harcba a miniszterelnökségért. Azt mondta ugyanakkor: egy meglévő párthoz sem állna be, mert mindegyik milliárdos üzletemberekhez kötődik, neki viszont semmi dolga nincs oligarchákkal. Bírálta Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnököt is, aki szerinte félretolta minisztereit és árnyékkormányt hozott létre, amely üzleti érdekeket képvisel.

Szaakasvili grúziai politikusi munkásságát egyébként széles körben úgy tartják számon, hogy a korrupcióval sújtott országot működő demokráciává alakította, de elnöksége végén már egyre gyakrabban vádolták autoriter módszerekkel. Grúziából úgy jött el, hogy büntetőeljárások indultak ellene – emlékeztet a Politico.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik