Külföld
marihuána (Array)

A mexikói legfelsőbb bíróság ítélete zöld utat adott a marihuána legalizálásának

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 05. 10:10

A mexikói legfelsőbb bíróság egy történelmi jelentőségű ítéletében úgy határozott, hogy a marihuána teljes tilalma alkotmányjogi szempontból túlzó és nem védi az egészséghez való jogot, ellenben korlátozza a személyiség szabad kibontakozásának lehetőségét. A testület szerdán meghozott döntésével négy mexikói felperes számára jóváhagyta a marihuána élvezeti célból történő fogyasztását és termesztését, és ezzel gyakorlatilag zöld jelzést adott a szer legalizálásának. Mexikóban jelenleg kis mennyiségben engedélyezett a marihuána birtoklása, tilos viszont a fogyasztása és a termesztése.

“A teljes tilalom túlzó és nem védi az egészséghez való jogot” – szögezte le Olga Sánchez Cordero bírónő. “A (marihuána) fogyasztását engedélyezni kellene, szem előtt tartva a szabad személyiség kibontakozásához való jogot” – hangsúlyozta.

Az ítélet ugyan most csak négy felperesnek szólt, de precedensértékű lehet a jövőbeli joggyakorlatot tekintve. A legfelsőbb bírósághoz azután fordultak a Toleráns és Felelős Személyes Fogyasztás Mexikói Társasága (Smart) nevű csoport tagjai, hogy az egészségügyi hatóságok megtagadták tőlük a marihuána élvezeti célból történő termesztését és fogyasztását.

Egy vita kezdete lehet, nem a legalizációé

Enrique Pena Nieto mexikói elnök Twitter-üzenetében jelezte, hogy a kormány tiszteletben tartja a legfelsőbb bíróság döntését, ez azonban nem azt jelenti, hogy Mexikó legalizálni fogja a marihuánát. Az ítélettel viszont kezdetét veheti egy vita a kábítószer-fogyasztás megakadályozásának hatékonyabb szabályozásáról – tette hozzá. “Nem termeszthet mostantól minden polgár marihuánát” – hangsúlyozta Eduardo Sánchez kormányszóvivő. Humberto Castillos, a szövetségi kormány főjogásza azt hangsúlyozta az ítélettel kapcsolatban, hogy egyedi esetről van szó, tehát továbbra is bűncselekménynek minősül a marihuána termesztése, még saját felhasználásra is.

Latin-Amerikában eddig nem igazán bizonyult hatékonynak az Egyesült Államok által régóta megkövetelt szigorú drogellenes politika. Mexikó évek óta szenved a biztonsági erők és kartellek közötti véres drogháborútól, amelynek már tízezrek estek áldozatául.

Latin-Amerika számos politikusa követel irányváltást a drogpolitika terén, főleg hogy az Egyesült Államok több szövetségi államában már engedélyezték a marihuána fogyasztását. Uruguay 2013-ban a világon először legalizálta a marihuána termesztését és értékesítését állami felügyelet alatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.