Nagyvilág

Putyint választotta a világ legbefolyásosabb emberének a Forbes

Utána jön Merkel, a harmadik Obama. Politikusokon kívül cégvezetők, befektetők is felkerültek a listára.

Szerdán közzétette a Forbes a világ legbefolyásosabb embereinek listáját – mint írják, ez az a globális elit, az emberiség 0,00000001 százaléka, akinek lépései hatással vannak a bolygóra. Államfők, befektetők, cégvezetők egyaránt vannak a listán, melynek összeállításához „jelöltek” százait vizsgálták.

Egymilliárd katolikus vezetője, 2,2 millió ember munkaadója

A listán szereplők befolyását négy tényező alapján határozták meg. Az egyik ezek közül az volt, hogy hány emberre vannak hatással – így került például a negyedik helyre Ferenc pápa, aki több mint egymilliárd katolikus spirituális vezetője. Ugyanígy számításba vették például a Wal-Mart áruházlánc 32. helyen szereplő vezérigazgatójánál, hogy 2,2 millió ember munkáltatója.

A második tényező az volt, hogy mekkora pénzügyi források felett rendelkeznek a vizsgált személyek. Az államfőknél a GDP-t, a cégvezetőknél a vállalataik értékét és nyereségét vették figyelembe, Bill Gatesnél például a magánvagyona is közrejátszott abban, hogy elérje a hatodik helyezést, a 14. helyen szereplő szaúdi királynál pedig az ország hatalmas olajvagyonát vették figyelembe.

Az egyik űrt kutat, a másik kivégez

Vizsgálták azt is, hogy a listán szereplők hány területre gyakorolnak jelentős hatást. A 38. helyen álló dél-afrikai Elon Musknak például óriási szerepe van az autóiparban az elektromos autókat fejlesztő Tesla Motorson keresztül, és az űriparra is a SpaceX-szel.

Negyedik szempontként pedig azt nézték meg, hogy mennyire használják aktívan a hatalmukat. Kim Dzsong Un például nagyrészt annak köszönhetően lett 46. helyezett, hogy Észak-Korea 25 millió lakója fölött élet-halál ura.

Azt tesz, amit akar és nincs személyes következménye

A lista első helyezettje Vlagyimir Putyin lett, a szerkesztők szerint már harmadik éve ő a legbefolyásosabb. Nem sokan vannak a világon, akik bármit megtehetnek, amit akarnak és ennek nincs személyes következménye – márpedig hiába rengették meg az orosz gazdaságot a Krím elfoglalása utáni nemzetközi szankciók és hiába zuhant be a rubel árfolyama, Putyin júniusban rekordméretű, 89 százalékos támogatottságnak örvendett hazájában.

A második legbefolyásosabb Angela Merkel lett, aki tavaly még csak ötödik volt. A helyezést az Európai Unióban elfoglalt pozíciójának, a menekültválságban és a görög pénzügyi válságban betöltött szerepének köszönheti.

Barack Obama rontott egy helyezést tavalyhoz képest, harmadik lett. A szerkesztők szerint nincs kétség afelől, hogy az Egyesült Államok a világ legbefolyásosabb gazdasági, kulturális, diplomáciai, technológiai és katonai szereplője, ugyanakkor elnöki megbízatásának utolsó évét tölti, befolyása egyre csökken – hazájában 50 százalék alatti az elfogadottsága, Európában most Merkelre, a Közel-Keleten pedig Putyinra figyel mindenki helyette.

A teljes listát itt nézheti meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik