Nagyvilág

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést

Októberben tízezernél több menedékkérelmet adtak be nyugati szomszédunknál.

Ausztria november 15-ig meghosszabbítja a határ ellenőrzését – közölte Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter az Európai Bizottsággal. Az intézkedés szeptember 16. óta van érvényben, azóta kétszer hosszabbították meg azzal az indoklással, hogy a menedékkérők tömeges érkezése miatt másképp nem garantálható, hogy pontos információik legyenek a beutazók személyazonosságáról és szavatolják a belső biztonságot.

Az uniós előírások szerint a belső határokon való ellenőrzés tíz napig lehet érvényben, és legfeljebb hatvan napig hosszabbítható meg, ugyanakkor az Európai Bizottságtól jóváhagyást kell kérni.

Az osztrák belügyminisztérium azt is közölte, hogy november elejéig 200 civilszolgálatost a segélyszervezetek rendelkezésére bocsát, szükség esetén pedig még további 1800 főt tudnak biztosítani a menekültügyi helyzet kezelésére. Ezek költségeit az állam viseli.

Ausztriában idén januártól októberig 63 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be, az év végéig 85 ezerrel számolnak. Tavaly ez a szám 28 ezer, 2013-ban 17 ezer volt. Októberben több mint tízezer kérelem érkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik