Nagyvilág

Készen állt az atomháborúra a BBC

Kész forgatókönyvük volt arra, mi kerüljön adásba nukleáris csapás esetén. Most megmutatták.

„Országunkat nukleáris fegyverekkel támadták meg. A kommunikáció akadozik, az áldozatok számáról és a károk kiterjedéséről még nincsenek pontos információink” – így kezdődött volna a BBC rendkívüli adása egy atomtámadás esetén. A teljes forgatókönyv készen állt arra, hogy mit sugározna a rádió, ha megtörténne a katasztrófa, de persze évtizedekig titokban tartották.

Az első közleményt, amit sugároztak volna, a BBC közismert és közkedvelt hírolvasójával, Peter Donaldsonnal rögzítették. Ez kifejezetten fontos volt, 1974-ben a minisztérium a BBC-nek küldött levelében figyelmeztetett, hogy egy ismeretlen hang azt az érzést keltené a hallgatókban, hogy a BBC is megsemmisült. Az atomkatasztrófa forgatókönyvét a BBC a brit kormánnyal együtt dolgozta ki, szükség esetén ez a műsor ment volna adásba az összes rádióadón. Egy atombunkerben rendezték be a stúdiót, ahonnan a rendkívüli adást levezényelték volna.

A műsorban figyelmeztették volna a hallgatókat, hogy maradjanak higgadtak, ne hagyják el otthonaikat, takarékoskodjanak a vízzel és a konzervételekkel. A kormányzati információkat is közzétették volna, arra is gondoltak, hogy a helyi adókon a regionális közlemények is elhangozzanak. Az atomháborús forgatókönyv évtizedekig az adók üzemeltetéséért felelős mérnököknél lapult, 2009-ben oldották fel titkosításukat. Többször frissítették a dokumentumot, az 1980-as évekig az is szerepelt bennük, hogy a közlemények között könnyűzenét, rövid szórakoztató műsorblokkokat sugározzanak a hallgatók megnyugtatására, de erről végül letettek, mert egy ilyen helyzetben az árammal is takarékoskodni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik