Nagyvilág

Dehogy lesz itt háború! – mondta a horvát kormányfő

Zoran Milanovic szerint Horvátország gyorsabban le tudja zárni a határait, mint Németország, ezért sem lesz fegyveres konfliktus. Szlovénia is határzárfélét fontolgat.

Nem lesz fegyveres konfliktus a Nyugat-Balkánon akkor sem, ha Németország határa lezárásával próbálja megállítani a menekülthullámot – reagált Zoran Milanovic horvát miniszterelnök kedden Angela Merkel német kancellár kijelentésére.

A kancellár egy fórumon azt mondta, hogy a Nyugat-Balkánon megint vannak helyenként feszültségek, amik miatt kezdeményezte a balkáni migrációs útvonal mentén fekvő államok vezetőinek összehívását, mert el akarta kerülni, hogy a volt Jugoszlávia területén “ismét katonai összetűzések” történjenek.

Milanovic újságíróknak elmondta, hogy Németország nem tudja lezárni határát. “Horvátország ezt sokkal gyorsabban meg tudja tenni, mint Németország” – jegyezte meg, de hozzátette, hogy “megérti a német kancellár aggodalmát”.

A szlovén kormányfő szerint van veszély

Miro Cerar szlovén miniszterelnök viszont azt mondta, fennáll a veszélye annak, hogy újra kiéleződjenek az 1990-es évekbeli konfliktusok.

Ha a migránsválságot nem kezeljük megfelelően úgy, ahogy arról a brüsszeli csúcson megállapodtunk, akkor lehetséges, hogy konfliktushelyzet alakul ki a Nyugat-Balkán államai között. Lehetséges, hogy egy kis konfliktus nagyobb reakciót váltana ki a (térség) nagyon nehéz közelmúltbeli történelme miatt, éppen ezért nagyon fontos, hogy ezt a válságot közösen oldjuk meg, mert önmagában egy ország sem képes felülkerekedni ezen a problémán.

Eközben Miro Cerar szlovén miniszterelnök Ljubljanában arról beszélt, hogy Szlovénia megerősítené schengeni határát – ha szükséges, akár kerítéssel is -, ha a menekültáradat nem csökken.

“Szlovénia nem zárja le a határait, de szeretnénk sikeresen kézben tartani ezt az áramlást” – mondta a sajtónak kedden. Az ország technikai akadályokkal igyekezne irányítani az emberáradatot. “(Határ-)ellenőrzést kell végeznünk, mi a schengeni határ őrzői vagyunk” – jelentette ki Cerar az MTI szerint.

Cerar azt is megjegyezte, az EU-nak jobban kell védenie külső határát Görögországnál. Elképzelhetőnek tartja azt is, hogy a jövőben a migránsok Albánián és Montenegrón keresztül próbáljanak majd eljutni Nyugat-Európába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik