Nagyvilág

Plüssjátékokkal emlékeznek az orosz légi katasztrófa áldozataira

Megkezdték a holttestek hazaszállítását. Gyászol Oroszország.

Hétfőn hajnalban megérkezett Szentpétervárra az a repülőgép, amely az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító 144 utasának földi maradványait vitte haza – tudósít az AFP hírügynökség. Összesen 224-en tartózkodtak a fedélzeten. Egy Egyiptom által vezetett nemzetközi vizsgálóbizottság fogja kideríteni, hogy pontosan mi okozta az Airbus A-321-es gép szombati tragédiáját. A gép feketedoboza rendelkezésre áll, a vizsgálóbizottság egy ír tagja azt mondta: napokon belül rendelkezésre állhatnak az adatok.

Europress
Europress

Az orosz légiközlekedési hatóság vezetője, Alekszander Neradko vasárnap arról beszélt, hogy minden jel arra utal, hogy a gép nagy magasságban szakadt szét, és más szakértők is ezen a véleményen vannak. A holttesteket a szentpétervári repülőtérről autókonvojjal viszik egy halottasházba azonosításra – tájékoztatott a rendkívüli helyzetek minisztériuma. Krízisközpontot állítottak fel, ahol a családtagoktól DNS mintát vesznek az azonosításhoz.

Europress
Europress

A repülőtér, ahová a gépnek érkeznie kellett volna, megtelt virágokkal és plüssjátékokkal az áldozatokra – köztük nagy számban gyerekekre – emlékezve.

Europress
Europress

Vasárnap Oroszországban nemzeti gyásznapot hirdettek, a zászlókat félárbocra engedték. A szentpétervári Palota téren ezrek gyűltek össze, hogy egyperces néma csenddel emlékezzenek, majd galambokat és léggömböket engedtek fel az esti szürkületben.

Europress
Europress

„Elképzelhetetlen volt, hogy ne jöjjek el” – mondta a 27 éves Nika Kleckih, aki egy barátját vesztette el a tragédiában. „Borzasztó belegondolni, hogy nem lesz már itt” – mondta.

Europress
Europress

A becsapódás helyén, a Sínai-félszigeten hatalmas területet borítanak be a lezuhant gép elfeketedett darabjai, a levegőben égett szag terjeng. Katonák őrzik az összegyűjtött darabokat, az utasok személyes tárgyait, köztük egy kis piros kabát emlékeztet, hogy gyermekáldozatokkal járt a tragédia. 168 holtestet találtak meg eddig a hatóságok, volt, akiét a becsapódás fő helyétől nyolc kilométerrel messzebb.

Europress
Europress

Az orosz közlekedési hatóság vasárnap elrendelte a Kogalimavia légitársaság számára, hogy soron kívül vizsgálja át A-321-es repülőgépeit. Bár egy, a Sínai-félszigeten tevékenykedő terrorszervezet azt állította, hogy ők lőtték le a gépet, bosszúból a szíriai orosz beavatkozásért, szakértők ezt kevéssé tartják valószínűnek. Nem tudnak arról, hogy a dzsihádisták rendelkeznének olyan technikával, ami lehetővé teszi a kilencezer méteren repülő utasszállítók kilövését, ennek ellenére több légitársaság elkerüli a térséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik