Nagyvilág

Merényletektől, botrányoktól tartottak, mégis békés volt a török választás

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 01. 15:30

Békésen zajlott le vasárnap Törökországban az előre hozott parlamenti választás, amelytől a választópolgárok megítélése szerint hasonló eredmény várható, mint a legutóbbi, öt hónappal korábbi voksoláson.

A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint délután 3 órakor bezártak. A választásról előzetesen itt írtunk bővebben.

Az általános vélemény szerint nem várható a politikai erőviszonyok jelentős megváltozása, a jelenleg kisebbségben kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) várhatóan most sem tud majd egyedül többséget szerezni, valamint a koalíciós kormány lehetősége sem áll fenn.

Erre a következtetésre az is okot adhat, hogy a június 7-i választáson – közel 41 százalékos támogatottsággal – elvesztette abszolút többségét az addig 12 éven át egyedül kormányzó AKP, amely ezután sem a szavazatok 25 százalékát megszerző balközép Köztársasági Néppárttal (CHP), sem pedig a 16 százalékos eredménnyel záró jobboldali Nemzeti Cselekvés Pártjával (MHP) nem tudott koalícióra lépni. A negyedik helyen befutó és a törvényhozásba a voksok 13 százalékával először bekerülő kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) pedig már a szavazás előtt kizárta az AKP-val való együttműködés lehetőségét.

Érezhető volt az utca emberén, hogy nem szívesen bocsátkozik jóslatokba a vasárnapi szavazás eredményét illetően, valamint elzárkózik attól is, hogy elmondja véleményét az ország társadalmi megosztottságáról. Az elmúlt hetek hangsúlyozottan terrorizmus ellenes kampánya után az látható, hogy a török választópolgár a jövőben leginkább csak békés hétköznapokra vágyik.

A közel 80 millió lakosú eurázsiai országban az utóbbi hónapok belpolitikai bizonytalansága a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a török kormány közötti konfliktus kiéleződésével párosult, amely miatt az ország déli és délkeleti részén szinte mindennapossá váltak az erőszakcselekmények. A török hadsereg légi támadásokat indított a PKK észak-iraki állásai ellen is, ami tovább szítja a feszültséget.

A török gépek emellett csapásokat mérnek Szíria területén az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezetre is, amelyet az utóbbi hetekben több törökországi terrorcselekmény elkövetésével is meggyanúsítottak.

A mostani választáson 54 millió 49 ezer 940 belföldi, 2 millió 899 ezer külföldi szavazásra jogosult török állampolgár dönthetett a parlament összetételéről. A szavazóhelyiségekben ez alkalommal 16 politikai párt és 21 független képviselőjelölt mérette meg magát. Előzetes eredmények vasárnap este várhatók.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.