Nagyvilág

Lezuhant egy orosz repülő

Fedélzetén 224 emberrel. A gép teljesen megsemmisült, aligha lesznek túlélők.

Lezuhant egy orosz turistákat szállító, Egyiptomból Szentpétervárra tartó repülőgép szombaton reggel a Sínai-félsziget térségében. Egy egyiptomi biztonsági tisztviselőre hivatkozva az MTI azt írja, a gép teljesen megsemmisült, alig van remény arra, hogy valaki túlélte a tragédiát. Egyelőre nincs jele annak, hogy a gépet lelőtték volna.

Az egyiptomi légi irányítás röviddel az után veszítette el a kapcsolatot az orosz Kogalymavia egyik járatával, hogy az szombaton reggel felszállt az üdülőparadicsomból, Sharm el-Sheikhből. A gép 217 utassal és 7 fős személyzettel a fedélzetén Oroszországba tartott – írja a Mirror.

Az első percekben egymásnak ellentmondó hírek érkeztek a gépről. A  BBC azt írta: egyes források szerint repülő a Sínai-félsziget fölött tűnt el a radarról, míg orosz hírportálok szerint Ciprus közekében. Az egyiptomi média azonnal úgy tudta, a gép lezuhant, míg török hírportálok szerint Törökország fölött a repülő újra feltűnt a radaron.

Az orosz légügyi hatóság, a  Roszaviatszija azt közölte, hogy a 9268 számú járat helyi idő szerint reggel 6:51-kor (moszkvai idő szerint 3:51-kor) szállt fel, majd 23 perccel később nem jelentkezett be a ciprusi légi irányításnak, és eltűnt a radarokról.

Az egyiptomi miniszterelnök, Sharif Ismail hivatala nem sokkal később bejelentette, hogy a repülőgép lezuhant, a kormányfő válságstábot hívott össze. A TASZSZ orosz hírügynökség közben közölte, hogy a kormány segítő csapatokat küld a szentpétervári Pulakovo reptérre, hogy az eltűntek hozzátartózóit támogassák.

Öreg gép

Az Airbus A-321 típusú repülőgép több mint 18 éves volt. Az 1993 óta működő Kogalymavia (rövidítve Kolavia) légitársaságnak a szibériai Tyumenyben található a székhelye, az európai térségben a moszkvai Domogyedovo nemzetközi repülőtér a központja. A légitársaság főként nemzetközi charterjáratokat működtet , a szombaton lezuhant gépet 2012-ben vásárolta.

Az orosz hírügynökség adati szerint az Airbus ezen típusú repülőgépei közül a szombati légi szerencsétlenség előtt 13 szenvedett katasztrófát 1988-as forgalomba állításuk óta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik