Nagyvilág

Roma rendőrt tüntetett ki Erzsébet, brit királynő

A Brit Birodalom Rendje kitüntetést adományozta II. Erzsébet királynő Petr Torák rendőrnek a roma közösségért végzett munkájáért október 28-án – jelentette a Roma Sajtóközpont.

Petr Torák az első, és valószínűleg az egyetlen kelet-európai roma, aki rendőrként dolgozik az Egyesült Királyságban. Családjával 1999 óta él Nagy Britanniában, miután családjával együtt a neonáci támadások miatt elhagyta szülőhelyét az észak-csehországi Liberec-t. Jelenleg a Londontól 120 kilométerre, északra fekvő Peterboroughban szolgál.

Gyakran segít brit kollégáinak, ha munkájuk a roma közösséget is érinti, mind nyelvi tudását, mind a személyes kapcsolatait hasznosítani tudja, hiszen a Peterboroughban élő romák közül sokan Csehországból és a Szlovákiából érkeztek. Munkaidején túl Torák számos, a helyi roma közösséget segítő projekt résztvevőjeként tevékenykedik. Egyike a Roma Rendőr Szövetség alapítóinak.

Egy korábbi interjúban Torák kifejtette, Nagy Britannia abban különbözik Kelet-Európától, hogy az ottani társadalom az egyéneket cselekedeteik alapján ítéli meg, nem pedig a bőrük színe, a szexuális orientációjuk, vagy épp test fogyatékosságuk alapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik