Nagyvilág

Nemet mondtak az azonnali kerítésépítésre a szlovén parlament bizottságai

Egyelőre a hadsereget sem tudják bevetni a határőrizethez, mert népszavazási kezdeményezés indult.

A szlovén parlament nemzetvédelmi bizottsága, valamint a hírszerző és biztonsági szolgálatokat felügyelő bizottság is elvetette azt az ellenzéki javaslatot, hogy azonnal hozzálássanak egy kerítés építéséhez a horvát határon. A két bizottság azért ült össze, hogy megvitassa, milyen biztonsági intézkedéseket léptethetnek életbe, ha nem lép hatályba az a törvény, melynek értelmében a hadsereg segítséget nyújthat a rendőrségnek a határőrzésben.

Ez a jogszabály addig nem léphet hatályba, amíg le nem jár a szlovén alkotmányban szavatolt egyhetes határidő, ami lehetővé teszi egy esetleges népszavazás kezdeményezését. A határidőn belül egy egyetemista szervezet nyújtott be civil kezdeményezést, ami alapján a házelnök elrendelte a népszavazás kiírásához szükséges aláírásgyűjtést. Erre 35 napjuk van a civileknek, addig a törvény semmi esetre sem léphet életbe.

Az egyetemisták szerint szembe kell szállni Szlovénia militarizálásával, a házelnök viszont sajnálkozását fejezte ki, úgy vélte: a kezdeményezéssel a szervezet megakadályozta, hogy levegyék a terhek egy részét a rendőrség válláról.

A bizottságok nem vetették el, hogy amennyiben szükséges, megépüljön a kerítés, de a kormánypárti képviselők kifejtették: a határokon normalizálódott a helyzet és csökkent a migrációs nyomás. Vesna Györkös Znidar belügyminiszter és Bostjan Sefic belügyi államtitkár is azt mondta: Ausztria és Németország nem fogja leárni határait a közeljövőben, de ha a németek radikálisan változtatnának menekültpolitikájukon, Ljubljana fel van rá készülve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik