Nagyvilág

Két pilóta meghalt egy kísérleti katonai gép próbarepülésekor

Olaszországban történt a baleset, a légi jármű szemtanúk szerint még a levegőben felrobbant.

Két pilóta életét vesztette Olaszországban, miközben próbarepülést végeztek egy kísérleti katonai géppel – tudósít az MTI az AgustaWestland helikoptergyártó vállalat tájékoztatása szerint.

Egy AW609-es típusú, billenő rotoros gépet próbáltak ki. Tanúk szerint a repülő még a levegőben felrobbant. A géptípust úgy hirdetik, hogy képes a helikopterekre jellemző függőleges fel- és leszállásra, de a merevszárnyas gépek előnyeit is magában hordozza.

Az AgustaWestland egy olasz hadiipari cég, a Finmeccanica tulajdonában van. Az anyavállalat közölte, hogy együttműködnek az olasz hatóságokkal a baleset körülményeinek felderítése érdekében.

A helikoptergyártó a magyar újságolvasóknak is ismerős lehet: az év elején az akkor még kormánypárti Magyar Nemzetben és Heti Válaszban jelentek meg igen furcsa egész oldalas hirdetései, melyben „minden küldetéshez” alkalmas légi járműveiket kínálták. Véletlenül épp ekkor tendereztették a magyar honvédség helikopterflottájának cseréjét is. A cég egyébként korábban Indiában bukott el egy nagy szerződést, mert vesztegetés miatt visszavonták a tendert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik