Nagyvilág

Szlovákia is építhet kerítést, de addig is a magyar határnál gyakorlatozik

A "Dél akció" célja, hogy a rendőrség, a hadsereg, a tűzoltóság és a katonai rendőrség tagjai élőben gyakorolják a szlovák-magyar határszakasz megfigyelését. Ficónak nem lenne gondja egy kerítéssel sem.

Az egynapos gyakorlat a Robert Fico kormányfő jelenlétében tartott bemutatóval indult. Az akció során gyakorolják a járőrözést, valamint további olyan nem szokványos feladatokat is, amelyek a menekültválságból adódóan állhatnak elő. Az akcióban 129 rendőr, 138 katona valamint a tűzoltóság és a katonai rendőrség segédegységei vesznek részt.

A gyakorlat egyidejűleg kezdődött meg az egész, mintegy 655 kilométer hosszú szlovák-magyar határszakaszon. Tizenegy úgynevezett összpontosítási helyet alakítottak ki, a vegyes összetételű járőrök ezekről indultak ki a határon kijelölt 126 megfigyelő pontra, ahol a járőrözés mellett szimulált illegális határátlépési helyzetekben is kipróbálják felkészültségüket.

A megnyitón Robert Fico kormányfő mellett Robert Kalinák bel-, illetve Martin Glvác védelmi miniszter is részt vett.

A szlovák kormányfő egy védelmi határzárként szolgáló kerítés esetleges megépítésére vonatkozó újságírói kérdésre így válaszolt:

nem lehet kizárni, hogy előfordulhat olyan helyzet, hogy “fizikai akadályokat” is használnak. “Nincs különösebb gondom egy hagyományos kerítés építésével (…) mennyit kiabáltak, amikor Magyarországon ilyen épült vagy amikor Szlovákia nemet mondott a kvótákra (…) most viszont meg lehet nézni, hogy mi zajlik például Németországban.

A szlovák miniszterelnök a helyszínen újságíróknak nyilatkozva kijelentette: az európai uniós politika a menekültválság kezelésében teljesen csődöt mondott, aminek az a következménye, hogy a tagországok saját hatáskörükben vagy regionális szövetségek szintjén tesznek lépéseket a helyzet orvoslására.

„A lakosság számára biztosítanunk kell az ország határainak védelmét és azt is, hogy az illegális bevándorlás esetén képesek legyünk közbelépni” – szögezte le Robert Fico a preventív közös gyakorlat céljairól. A miniszterelnök megerősítette a migránsok újraelosztását célzó kötelező menekültkvóták elutasítására vonatkozó korábbi kijelentéseit. Hangsúlyozta, hogy a schengeni határok védelmét olyan elsődleges célnak tartja, amelyben a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) már hatékony együttműködést tudtak felmutatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik