Nagyvilág

Sziklát másznak és celebnek születtek a világ legmenőbb tinijei

Martin Ødegaard (martin odegaard, )
Martin Ødegaard (martin odegaard, )
Ez egy olyan elitklub, ahol megfér egymás mellett két Jenner-lány, egy Nobel-békedíjas aktivista, egy bombaszerű órát gyártó srác, meg egy rakat sportoló és színész.

Fontos listát tett le az asztalra a listák nagymestere, az amerikai Time magazin: a legbefolyásosabb tiniket gyűjtötték össze. A legtöbben a művészeti vagy sportvilágban alkottak valami nagyot 13-19 éves korukra, de nagyon érdekes arcok is felbukkannak.

Itt van a 14 éves japán Siraisi Asima, aki Spanyolország és a világ egyik legbonyolultabb sziklamászó útvonalán szaladt fel, mint a pók, ráadásul eslő nőként. Ha a mászás valóban olimpiai sport lenne, akkor mindenképp indulna és nyerne a számban.

Szerepel a listán a 14 éves Ahmed Mohamed, aki házilag készített órát vitt be a suliba, amiért meghurdolták, majd fogadta Barack Obama. Végül Katarba emigrált inkább.

Ha valaki nem a csillogásba vágyik, inspiráló lehet a 19 éves Joshua Wong is, aki a hongkongi esernyős forradalom vezéralakjává vált, jelenleg is eljárás zajlik ellene, de a hírneve már kikezdhetetlen. Hasonló úton jár a brazil Kim Kataguiri, aki a brazil kormányt ostorozza vicces videókban.

A sportfanok számára érdekes, hogy a 16 éves norvég focitehetség, Martin Ödegaard is szerepel a listán. Az új Messinek kikiáltott játékost dollármilliókért igazolta le a Real Madrid, a felnőttcsapatban pedig – a valaha volt legfiatalabbként – már pályára is léphetett.

Van még a listán transznemű reality-sztár, fiatal snowboard-bajnok, étteremtulaj, Will Smith fia, Obama idősebb lánya, egy számítógépes zseni, egy ebolateszt kifejlesztője, a Nobel-békedíjas Malala Juszafzaj, egy zseni befektető, a Kardashian-klán két tagja és persze egy rakat tini, akit az Instagram, a Vine, a Facebook és a Twitter futtatott fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik