Nagyvilág

Olajozottnak tűnő együttműködés Szlovénia és Horvátország közt

A sajtónyilatkozatokból kiderül, mindkét fél szerint sikerült elfogadható mederbe terelni a menedékkérők szállítását.

Horvát sajtóértesülések szerint Horvátország és Szlovénia egyaránt elégedett a menekültek szállításának jelenlegi módjával. A beszámolók szerint Bojan Sefic szlovén belügyminiszteri államtitkár arról nyilatkozott, hogy az új rendszer kiválóan működik, a menedékkérők érkezésének folyamata lényegesen lerövidült, zökkenőmentessé vált az együttműködés Horvátországgal.

Néhány napja Horvátország már közvetlenül Szlovéniába viszi az embereket a szerb határról. Ranko Ostojic horvát belügyminiszter ugyancsak arról beszélt, hogy a módszer működik, Horvátország számára pedig az a legfontosabb, hogy továbbszállítsa a menekülteket.

A horvát határhoz közeli, szlovéniai Dobovára szerda este óta két horvát vonat érkezett 2500 menedékkérővel. A szlovén hatóságok azonban nem tudták őket azonnal továbbvinni az osztrák határ melletti Sentiljbe, mert az ottani tranzitközpont is tele van, Ausztria ugyanis éjszaka senkit nem engedett be a területére. A dobovai befogadóállomáson kisebb összetűzés is volt a menedékkérők és a rendőrök között.

A horvát belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 273 383-an lépték át illegálisan a szerb-horvát határt. Szlovéniában az elmúlt 13 napban 102 757 menedékkérőt regisztráltak. Szerdán 9848-an lépték át a horvát-szlovén határt, csütörtökre virradóra pedig újabb 5354 fő érkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik