Külföld

Megvonta a bizalmat a moldovai parlament a kormánytól

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 29. 14:59

A 101 tagú törvényhozásban 65-en szavaztak a kormány ellen, vagyis csaknem kétharmados többséggel buktatták meg a kormányt.

A koalíción belüli feszültségek annak nyomán éleződtek ki, hogy – mintegy 260 millió dolláros korrupciós ügylet vádjával – őrizetbe vették Vlad Filatot, aki 2009 és 2013 között volt Moldova miniszterelnöke, a most megbukott koalícióban is kormányzati szerepet vállaló liberális demokraták politikusaként. A kiterjedt bankcsalási eset a tavalyi választások előtt történt, és állítólag három bankot érintett, másfél milliárd dolláros összértékben.

Az egyébként üzletemberként ténykedő, műtrágya-forgalmazással foglalkozó Strelet az ország immár harmadik kormányfője volt idén. Ötvenkét képviselőre, vagyis nagyon szoros többségre támaszkodva alakított kormányt a nyáron, miután elődje, Chiril Gaburici mindössze száz nap elteltével lemondott, mert az a vád érte, hogy meghamisította iskolai végzettségét.

Strelet most azzal vádolta egyik koalíciós partnerét, a Demokrata Pártot, hogy árulást követett el, és a kommunisták, valamint a szocialisták oldalán tört rá a kormányra. A Demokrata Párt vezetője, Marian Lupu ugyanis előző nap lemondásra szólította fel Streletet, aki ezt elutasította, mondván, az felérne annak elismerésével, hogy ő maga is érintett a csalási ügyben.

A bizalmatlansági indítványról megejtett szavazás után azonban Lupu úgy nyilatkozott, hogy szerinte ismét Európa-párti koalíciót kell alakítani. Az államfőnek most három napon belül valakit meg kell bíznia kormányalakítással, a parlamentnek pedig három hónapja van arra, hogy valamilyen összetételű kormánynak bizalmat szavazzon. Ha ez nem sikerül, új választásokat kell kiírni.

Moldova tavaly – dacolva Oroszország ellenkezésével – társulási megállapodást kötött az EU-val. Ennek nyomán az oroszok behozatali tilalmat rendeltek el a moldovai zöldségre, gyümölcsre és borra.

Moldovának a Dnyeszter folyótól keletre fekvő keskeny sávjában zömmel orosz ajkú a lakosság, és a területet a szakadár “Dnyeszter menti Köztársaság” tartja ellenőrzése alatt, orosz katonai oltalom mellett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.