Nagyvilág

Varufakisz: Európa óriási veszély előtt áll

varufakisz (Array)
varufakisz (Array)
Görögország egykori pénzügyminisztere szerint vészjóslók azok a különbözőségek, amelyek három vezető európai politikus szavaiból kiderülnek.

Matteo Renzi olasz kormányfő, Emmanuel Macron francia gazdasági miniszter és Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter nyilatkozatait állítja egymással szembe a görög politikus a nemrégiben megjelent cikkében, amit a Világgazdaság is lefordított.

Szerinte Renzi közel került ahhoz, hogy lebontsa azokat a fiskális szabályokat, amelyeket Németország olyan régóta védelmez. Macron szerinte az egyetlen olyan francia miniszter, aki tisztában van Franciaország és Európa makrogazdasági kihívásaival, de egyben tiszteli Németországot is a reformjai miatt. A Schäuble-terv pedig az euró védelmezése érdekében egy korlátozott politikai unió létrehozásáról szól.

Varufakisz úgy véli, hogy annak lehet örülni a gyülekező viharfelhők közepette, hogy a politikai unióra vonatkozó minimalista javaslatok, mint Schäuble terve is, a háttérbe szorultak. Egyedül csak a makrogazdasági szempontból jelentős intézményi reformok stabilizálhatják Európát. Továbbá csak a polgárok páneurópai demokratikus szövetsége tudja megteremteni annak alapját, hogy ezek a reformok megvalósuljanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik