Nagyvilág

Élő adásban foglaltak el a rendőrök egy török tévécsatornát

Az alkalmazottak meg akarták akadályozni a hatóságok bejutását, de könnygázzal és vízágyúval kergették szét őket.

„Kedves nézőink! Ne lepődjenek meg, ha a következő percekben rendőröket fognak látni a stúdiónkban” – mondta az ellenzéki Bugün TV főszerkesztője a török csatorna élő adásában. A hatóságok szerdán megszállták a médiacég székházát.

A török rendőrség 22 olyan cég felett vette át az irányítást, amely a Koza Ipek Holdinghoz tartozik. A holding Fethullah Gulen befolyásos iszlám hitszónokhoz tartozik, aki korábban Recep Tayyip Erdogan elnök szövetségese volt, egy ideje viszont ádáz ellenfelek. Az üzleti- és médiabirodalom irodáiban már szeptember elején házkutatást tartottak annak gyanújával, hogy pénzügyi segítséget nyújtanak Gülem mozgalmának. Erdogan szerint a mozgalom célja, hogy megbuktassa őt egy korrupciós botrány kirobbantásával.

Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy alig egy héttel a parlamenti választások előtt el akarták némítani az ellenzéki sajtót. A rajtaütés alatt az élő adás vendége volt Baris Yarkadas ellenzéki képviselő, aki azt mondta: „gyalázat, ezek a szabadon sugárzó Bugün TV utolsó pillanatai”.

A médiacég alkalmazottai egyébként meg akarták akadályozni a rendőrök behatolását, akik végül könnygázzal és vízágyúval kergették szét az embereket, majd levágták a rácsot a székház bejáratáról és a bíróság által a médiumok élére kinevezett vezetőkkel elfoglalták az irodákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik