Nagyvilág

343 brit tudós bojkottálja az izraeli egyetemeket

Ku klux klan izraeli zászló (Array)
Ku klux klan izraeli zászló (Array)
A Harry Potter szerzője a békés megoldást támogatja, de pár száz brit tudós szerint nincs értelme az egész izraeli politikának, csak a bojkott segít.

Szabályos bojkottmozgalom indult Izrael ellen Nagy-Britanniában, aminek újabb fejezete, hogy 343 brit tudós döntött úgy, hogy nem vállal közösséget izraeli egyetemekkel – írja a Jerusalem Post. Erről kedden kiadtak egy egész oldalas hirdetést a Guardianban, a következő szöveggel:

Mint a brit egyetemekhez kötődő tudósok, mélyen felháborodtunk a palesztin föld illegális izraeli megszállásán, azokon az elfogadhatatlan emberi jogi jogsértéseken, amik a palesztin emberek minden csoportját sújtják, és nyilvánvaló szándékán, hogy szembeszegül bármilyen megvalósítható rendezéssel.

Ezért a brit tudósok nem hajlandóan együttműködni az izraeli tudományos intézményekkel, nem vesznek részt általuk szervezett vagy pénzelt konferenciákon sem. Azt nem zárták ki, hogy egyénileg továbbra is együttműködnek izraeli tudósokkal. Az aláírók között több neves akadémikus van, orvosok, ideggyógyászok, építészek, fizikusok.

Izrael barátai

Az Izrael Akadémiai Barátai szervezetet vezető Ronnie Fraser szerint az aláírók csak töredékét képviselik a majdnem 200 ezer fős, Nagy-Britanniában alkotó tudóstársadalomnak. Simon Johnson, a Brit Zsidó Vezetők Tanácsának vezetője kettős mércével vádolta az aláírókat. Szerinte a bojkottól nem lesz jobb a palesztinok élete, nem kerül közelebb a béke. A brit nagykövet is közölte, nem támogatja az akciót, hisz olyan gyümölcsöző a tudományos-technikai együttműködés a két állam között.

A múlt héten egy Izrael-párti blokk állt össze, 150 brit művész jelentetett meg hirdetést a Guardianben a bojkottálók ellen. A Harry Potter-könyvek szerzője, Joanne K. Rowling is köztük volt. Közleményükben azt írták, hogy csak a párbeszéd hozhat eredményt a Közel-Keleten. Hozzátették, csak a kétállami megoldás a jó, és ők sem támogatják feltétel nélkül az izraeli kormány működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik