Nagyvilág

Szemétfolyam öntötte el a bejrúti utcákat

A múlt hét bőséges esői nyomán szemétfolyamok árasztották el Bejrút utcáit, óriási közegészségügyi kockázatot, és közlekedési káoszt okozva – írja a Lebanese Examiner.

Bejrútban hónapok óta tart a hulladékkrízis. Miután a kormány úgy záratta le a Naameh szeméttelepet, hogy nem talált helyette megfelelő alternatívát helyette, gyakorlatilag leállt a szemétszállítás, a hulladék az utcákon gyűlik.

A kormány korábban szerette volna ideiglenesen újra nyitni a Naameh lerakót, ám a környékén élők tiltakozása miatt ez a terv elbukott. Bár vasárnap a közlekedésért és a közműért felelős miniszter, Ghazi Zoaiter magára vállalta a felelősséget a szemétfolyamokért, megoldás egyelőre nincsen. Ghazi emlékeztetett, hogy az esős téli időszak, még éppen csak elkezdődött Libanonban.

A háttérben politikai játszmák állhatnak: a miniszterelnök, Tammam Salam minden áron át akarja verni a kabineten Akram Shehayyeb, agrárminiszter tervezetét, a hulladékgazdálkodás decentralizálásáról, ami a felelősséget az önkormányzatokra tolná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik