Nagyvilág

Migráció: Minden eddigi rekord megdőlt Horvátországban

A hét végén, egy nap alatt 11 ezer 500 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt.

A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 251 ezer 906 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Szombat nulla órától vasárnap 21 óráig 8979 migráns érkezett az országba. A horvát hatóságok múlt péntek éjszaka óta megpróbálják lassítani a migránsáradatot, aminek következtében az illegális bevándorlók a határ szerb oldalán feltorlódnak.

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak a hétvégén azt mondta: november 2-ától a migránsokat Sidről (Szerbia) vonattal egyenesen Bródba (Slavonski Brod), az ottani tranzitközpontba szállítják, amelynek téliesítése addigra elkészül, és 5000 fő befogadására lesz alkalmas. Így a jövőben a Berkasovo-Bapska határátkelőt tehermentesítik – hangsúlyozta.

A szlovén rendőrség adatai szerint szombat éjféltől 11 ezer 318 migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Nagy részük illegálisan, a zöldhatáron keresztül érkezett az országba. Milojka Kolar Celarc szlovén egészségügyi miniszter szerint egyre többen érkeznek betegen. A tárcavezető a hétvégén ellátogatott a befogadóállomásokra, miután a sajtónak úgy nyilatkozott: a migránsok 2,5-5 százalékának orvosi ellátásra van szüksége.

A legtöbben vírusos fertőzéssel, kiszáradtan és fejfájással érkeznek, de akadnak közöttük bárányhimlősök, hepatitiszesek, valamint gyakori a bőrbetegség és a viszketegség is – mondta. A higiéniai körülmények miatt hamarosan járványügyi feladatok ellátására alkalmas ügyeletet is felállítanak – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik